latinica  ћирилица
31/08/2016 |  08:32 ⇒ 15:56 | Autor: SRNA

Dom naroda- Odbijen Prijedlog zakona o ombudsmenu za ljudska prava

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odbili su Prijedlog zakona o ombudsmenu za ljudska prava, koji je predložio Savjet ministara BiH, a za koji je Ustavnopravna komisija ovog doma dala negativno mišljenje.
Dom naroda - Foto: RTRS
Dom narodaFoto: RTRS

Odbijen je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je predložio hrvatski delegat u ovom domu Mario Karamatić, a kojim je bio predviđen odlazak u penziju pripadnika Oružanih snaga BiH koji su u ratu proveli najmanje tri godine i imaju 20 godina penzionog staža.

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH dala je negativno mišljenje za ovaj zakonski prijedlog.

Delegati su produžili za mjesec dana rok Komisiji za finansije i budžet za dostavljanje mišljenja o Prijedlogu zakona o izmjeni di dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, prema kojem zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju u iznosu šest ostvarenih neto plata.

Komisija je zatražila dodatno vrijeme kako bi u međuvremenu bilo dobijeno mišljenje Savjeta ministara BiH o navedenom prijedlogu zakona.

Na usaglašavanje Kolegijumu Doma naroda upućen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama BiH, koji je danas razmatran u prvom čitanju.

Delegati su usvojili odluku kojom su Privremenoj zajedničkoj komisiji oba doma Parlamentarne skupštine BiH produžili do kraja godine rok za pripremu i upućivanje u parlamenatarnu proceduru prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru.

Dom naroda usvojio je više izvještaja koji su bili na dnevnom redu današnje sjednice, među kojima i o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole za 2015. godinu te o zaštiti ličnih podataka u BiH za prošlu godinu.

Usvojen je i godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za 2015. godinu, koji je pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U raspravi je ocijenjeno da je stanje u ovoj oblasti u BiH vrlo ozbiljno i da je potrebno načiniti napore kako bi se ono popravilo budući da se radi o perspektivnoj privrednoj grani.

Izraženi su i zahtjevi za davanje olakšica poljoprivrednim proizvođačima i povećanje podsticaja te održavanje tematske parlamentarne rasprave o stanju u poljoprivredi.

Srpski delegat Dragutin Rodić istakao je da je poljoprivreda u nadležnosti entiteta i da je prilikom izrade ovakvih dokumenata potrebno izvršiti konsultacije sa entitetskim ministarstvima kako bi odražavao stvarno stanje u njima, posebno u Republici Srpskoj.

U raspravi o izvještaju o trošenju budžetskih rezervi u prošloj godini srpski delegati Sredoje Nović i Nebojša Radmanović izrazili su neslaganje sa načinom na koji su ova sredstva utrošena, ističući da su trošena po nacionalnoj i stranačkoj liniji.

- To se nekada zvalo zloupotreba službenog položaja i odgovaralo se po krivičnom zakonu - istakao je Nović.

Dom naroda podržao je prijedlog Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinacije borbe protiv korupcije i imenovao Hasima Šabotića za direktora Agencije te Dragana Slipca i Dragana Anđelića za njegove zamjenike.

Na prijedlog privremene komisije Parlamentarne skupštine BiH Vojo Višekruna imenovan je za predstavnika akademske zajednice u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordianciju borbe protiv korupcije.

Sjednica Doma naroda okončana je davanjem saglasnosti za ratifikaciju više sporazuma koje je zaključila BiH.

Današnja sjednica ostaće upamćena po tome što niko od delegata nije raspravljao o predloženim zakonima, iako ih je veći broj bio na dnevnom redu, jedino je Karamatić obrazložio svoj prijedlog zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Prije početka sjednice sa dnevnog reda skinut je zahtjev Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku seta zakona o povećanju akciza za pogonsko gorivo za 15 feninga po litru.

Savjet ministara BiH uputio je u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku prijedloge izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda kojima je predviđeno navedeno povećanje akciza za pogonsko gorivo.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ranije je odbio zahtjev Savjeta ministara za razmatranje po hitnom postupku navedenih zakona, a juče je Komisiji za finansije i budžet odobrio dodatnih 15 dana za dostavljanje mišljenja o ovim zakonima.

Predloženim zakonskim rješenjima predviđa se obezbjeđivanje dodatnih 10 feninga za izgradnju auto-puteva i pet feninga za izgradnju puteva, a sredstva bi bila uplaćivana na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.

Dom naroda nije podržao prijedlog srpskog delegata da se u dnevni red uvrsti zaključak o formiranju interresorne radne grupe za izradu prijedloga zakona o ispitivanju porijekla imovine.