latinica  ћирилица
31/08/2016 |  09:13 ⇒ 09:27 | Autor: SRNA

Raković: Istrajati na održavanju referenduma radi zaštite prava i pravde

Republika Srpska mora istrajati i organizovati referendum o Danu Republike, jer nasrtaji na njene temelje neće prestati ukoliko srpski narod ne pruži svaki vid demokratskog odgovora na nametnutu situaciju, rekao je istoričar Aleksandar Raković iz Instituta za noviju istoriju Srbije.
Aleksandar Raković (Foto:pecat. co.rs) -
Aleksandar Raković (Foto:pecat. co.rs)

On je ocijenio da je jučerašnje saopštenje Savjeta za sprovođenje mira u BiH o referendumu o Danu Republike bilo očekivano i da je ono uvredljivo ne samo za srpski narod, već i za sve ostale koji imaju zdrav razum.

"Iz saopštenja PIK-a se lako može izvući zaključak da je politika zemalja Zapada, koje su razbijale Јugoslaviju, i dalje nepoštena prema srpskom narodu. Ta politika je, takođe, i dalje drska i preteća", rekao je Raković.

On je ukazao da Republika Srpska mora da istraje i organizuje referendum o Danu Republike, 9. januaru, kako bi zaštitila pravo i pravdu.

"Nasrtaji na temelje Republike Srpske neće stati ukoliko srpski narod ne pruži svaki vid demokratskog odgovora na nametnutu situaciju. A najvažniji vid demokratskog odgovora protiv nelegitimne odluke Ustavnog suda BiH, zapadnih planera i bošnjačkih satelita, baš jeste odluka o referendumu koji je donela Narodna skupština Republike Srpske", kaže Raković.