latinica  ћирилица
31/08/2016 |  11:02 | Autor: SRNA

Linta: Milanović obmanjuje hrvatske veterane da bi dobio izbore

Nekadašnji premijer Hrvatske Zoran Milanović obmanjuje hrvatske veterane i narod izjavom da će Srbija morati da ukine sporni zakon o regionalnoj nadležnosti, rekao je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

On je ukazao na to da je poznati hrvatski novinar Јelena Lovrić u svom tekstu u zagrebačkom "Јutarnjem listu" argumentovano pokazala da je Milanović, u vezi sa spornim zakonom, iznio niz teških nestina, među kojima i tvrdnju da Hrvatska nema zakon o univerzalnoj nadležnosti.

Linta je naveo da je na osnovu ovog zakona sud u Karlovcu svojevremeno osudio prijeratnog privrednika i političara Fikreta Abdića na 20 godina zatvora, navodeći da je planirao i organizovivao logore i prihvatne centre u opštini Velika Kladuša.

"Vrhovni sud Hrvatske je 2005. godine razmatrao žalbu na presudu koja je na kraju smanjena na 15 godina. Dakle, Hrvatska je mogla da sudi stranom državljaninu, koji je ratni zločin počinio na teritoriji druge zemlje, a Srbija, prema navodima hrvatskih političara, ovo pravo ne smije da koristi", naveo je Linta u pisanoj izjavi za medije.

On kaže da je Milanović procijenio da njegove česte izjave kojima vrijeđa i omalovažava Srbe i Srbiju, te ističe đeda koji je bio u ustašama, mogu da budu dobitna kombinacija na septembarskim izborima za Hrvatski sabor.

Linta u ovaj kontekst stavlja i Milanovićevu, kako je ocijenio, primitivnu izjavu "da tobože nije vrijeđao srpski narod, već da se rugao predsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, nazivajući ga silnikom".

On je istakao da je jasno da je Milanović duboko uvrijedio srpski narod, nazivajući ga "šakom jada" i da to ništa ne može prikriti, te napomenuo da je posebno opasna tvrdnja da srpski narod u Hrvatskoj pati zbog tobožnjih emisara i huškača u beogradskoj čaršiji.

"Ovo je još jedan dokaz da je u Hrvatskoj i dalje dominatno mišljenje da su Srbi remetilački faktor i da je opravdano da su nekažnjeno ubijani, protjerivani, diskriminisani, vrijeđani i napadani sa jasnom porukom da nisu dobrodošli", smatra Linta.