latinica  ћирилица
31/08/2016 |  11:17 ⇒ 16:47 | Autor: SRNA

Srebrenica: Bošnjački đaci kreću na nastavu

U srebreničkim školama obavljene su sve pripreme za sutrašnji početak školske godine i organizovanje nastave, a bošnjački đaci krenuće redovno u školu.
Prva osnovna škola u Srebrenici - Foto: SRNA
Prva osnovna škola u SrebreniciFoto: SRNA

Zamjenik direktora "Prve osnovne škole Srebrenica" Amela Hadžić rekla je Srni da je održan sastanak roditelja bošnjačke djece i da je odlučeno da ovi đaci sutra redovno krenu u školu.

Ovim su demantovane glasine i ranije tvrdnje pojedinaca i načelnika opštine Ćamila Durakovića da bošnjačka djeca neće pohađati nastavu ukoliko im ne bude omogućeno da izučavaju "bosanski jezik".

Direktor "Prve osnovne škole Srebrenica" Dragi Јovanović kaže da su sve škole u Srebrenici renovirane prethodnih godina i da tokom raspusta nije bilo potrebe za nova ulaganja, osim uređenja posebnih toaleta za prvačiće.

"Očekujemo da ćemo imati 420 učenika, odnosno 31 odjeljenje, kao i prethodne godine. Među njima će biti 40 prvačića. Oni će pohađati nastavu u centralnoj školi u Srebrenici, područnoj školi u Potočarima i u šest područnih odjeljenja", naveo je Јovanović i dodao da je u svim školama obezbijeđen ogrev za prvo polugodište.

On je pojasnio da je riješeno pitanje prevoza učenika iz seoskih sredina, kao i pitanje njihovog produženog boravka u školi u Potočarima.

Direktor Srednjoškolskog centra "Srebrenica" Momčilo Cvjetinović istakao je da je u prve razrede primljeno četiri odjeljenja ili ukupno 98 učenika, koliko je odobrilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, iako je postojalo mnogo veće interesovanje za upis.

"Zbog ograničenog broja mjesta morali smo da odbijemo više od 30 učenika, odnosno više od jednog odjeljenja", naveo je Cvjetinović.