latinica  ћирилица
31/08/2016 |  11:34 | Autor: TANЈUG

EVROPOL u saradnji sa BiH u borbi protiv terorizma

Direktor EVROPOL-a Rob Vejnrajt potvrdio je u Sarajevu da se preduzimaju dodatne mjere za sprečavanja infiltracije potencijalnih terorista na evropski kontinent kroz migrantski talas.
Vejnrajt i Mektić (foto: B. Nizić/Avaz) -
Vejnrajt i Mektić (foto: B. Nizić/Avaz)

"Angažovali smo 200 policijskih stručnjaka koje ćemo poslati na kritične tačke poput Grčke. Prvi policajci idu u Grčku do kraja septembra, gdje će sarađivati sa grčkom policijom i FRONTEKS-om kako bi se identifikovale osobe koje mogu predstavljati terorističku prijetnju", rekao je Vejnrajt na konferenciji za novinare koju je održao sa ministrom bezbednosti BIH Draganom Mektićem.

Mektić i Vejnrajt potpisali su sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji između BiH i EVROPOL-a koji će omogućiti razmjenu operativnih podataka između BiH i policija zemalja-članica EVROPOL-a, prenosi Hina.

Direktor EVROPOL-a je rekao da se u bazama te organizacije trenutno nalaze podaci o 7.500 osoba koje se mogu povezati sa terorizmom.

Sada bi ta baza trebalo da bude dopunjena operativnim podacima kojima raspolažu sigurnosne strukture u BiH, a poznato je kako je ta zemlja postala jedno od evropskih centara za regrutovanje boraca za Islamsku državu.

"Ovo je najveći korak BiH u sigurnosnom sektoru na njenom putu ka europskim integracijama", rekao je Mektić dodajući kako je riječ o sprovođenju ranije usvojenog plana reformi koje bi trebale približiti BiH Evropskoj uniji.

Ključni izazovi za BiH, po riječima ministra, ostaju nasilni radikalizam i terorizam, organizovani kriminal, odnosno krijumčarenje droga i ljudi kao i krađa vozila.