latinica  ћирилица
31/08/2016 |  11:59 ⇒ 12:28 | Autor: SRNA

"Zavetnici": Srbija kao garant Dejtona da podrži referendum

Srbija bi, kao garant Dejtonskog sporazuma, morala da podrži referendum o Danu Republike Srpske, koji se ne kosi sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH, niti ugrožava prava drugog entiteta u BiH, izjavila je član Predsjedništva Srpskog sabora "Zavetnici" Milica Đurđević.
"Zavetnici" - Foto: RTRS
"Zavetnici"Foto: RTRS

Đurđevićeva navodi da bi bilo kakva druga odluka bila svrstavanje na stranu onih koji vrše pritiske na Banjaluku i Republiku Srpsku.

"Ako je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, ne postoji nijedan razlog da ne podrži referendum, s obzirom na to da je on izraz zaštite Dejtona i suprotstavljanja protivpravoj reviziji u smislu ukidanja nadležnosti Srpskoj", rekla je Đurđevićeva.

Podsjećajući da je Rusija izdvojila mišljenje u vezi sa zaključkom Savjeta za provođenje mira /PIK/ u BiH o referendumu, Đurđevićeva je ukazala da PIK nema legitimitet u Dejtonskom sporazumu, pa time ni mogućnost da se izjašnjava o pitanjima koja se tiču zaštite vitalnih nacionalnih interesa Republike Srpske.

"Referendum je izraz volje naroda, najviši oblik neposredne demokratije i posebno je važno da je Ruska Federacija izdvojila mišljenje povodom toga", rekla je Đurđevićeva.

Ona je navela da se proces ukidanja nadležnosti Republici Srpskoj nastavlja daljom razgradnjom ovog entiteta i pokušajem centralističkih vlasti u Sarajevu da sprovedu unitarizaciju.

"Sama odluka Republike Srpske da održi referendum ne kosi se sa Dejtonom, ne kosi se čak ni sa Ustavom BiH, ne ugrožava prava drugog entiteta i ne postoji nijedan razlog u okviru međunarodnog pravnog poretka da taj referendum ne bude sproveden", navela je Đurđevićeva.

Ona je poručila da "Zavetnici" daju punu podršku referendumu i izrazila uvjerenje da će biti sproveden u miru i da će građani Republike Srpske iskoristiti tu priliku da sačuvaju i zaštite svoje pravo.