latinica  ћирилица
31/08/2016 |  12:19 ⇒ 12:19 | Autor: SRNA

Sud BiH: Rasim Bajić pušten iz pritvora uz mjere zabrane

Sud BiH ukinuo je pritvor i odredio mjere zabrane državljaninu BiH i Hrvatske Rasimu Bajiću, osumnjičenom da je počinio organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Bajiću je izrečena zabrana napuštanja boravišta - Brčko distrikta i zabrana putovanja, uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava.

Zabranjeno mu je i korištenje lične karte za prelazak granice BiH, te sastajanja sa ostalim osumnjičenim u ovom predmetu, saopšteno je iz Suda BiH.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mjera zabrane vršiće se svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora.

Bajić, za kojim je bila raspisana potjernica zbog sumnje da je dio međunarodnog kriminalnog lanca koji se bavi švercom droge i oružja, uhapšen je 3. juna na graničnom prelazu u Brčkom, prilikom ulaska u BiH.

On se dovodi u vezu sa kriminalnom grupom koja je uhapšena u okviru međunarodne akcije "Postman".

Pretresom Bajićeve kuće u Hrvatskoj pronađeno je 50.000 evra u raznim valutama, dvije bombe "M52" i 600 grama plastičnog eksploziva, te pet detonatorskih kapisli.

U okviru akcije "Postman", u Brčkom su uhapšeni Јusuf Avdić i Srećko Ponjević, u Srebreniku je uhapšen Rusmir Đedović, dok je austrijska policija uhapsila Amira Kovačevića iz Brčkog i Savu Dragišića iz Gradiške.

Ovoj kriminalnoj grupi na teret se stavlja krijumčarenje droge na području BiH i zemalja Evropske unije.