latinica  ћирилица
31/08/2016 |  13:03 ⇒ 13:12 | Autor: SRNA

GP: Dokumentovane kriminalne radnje policijskog službenika

Granična policija BiH, u saradnji sa Tužilaštvom BiH, dokumentovala je da je vođa tima pasoške kontrole na Međunarodnom aerodromu Sarajevo čiji su inicijali P.A. /39/ otuđivao novac od stranih državljana koje je kontrolisao prilikom ulaska u BiH.
Granična policija (Foto: Granična policija BiH) -
Granična policija (Foto: Granična policija BiH)

Iz Granične policije je saopšteno da je P.A. otuđivao novac iz ručnog prtljaga i ličnih stvari putnika prilikom graničnih provjera na takozvanoj drugoj liniji provjera.

Pripadnici Granične policije uhapsili su P.A. 12. marta, nakon čega su podnijeli izvještaj Tužilaštvu BiH zbog sumnje da je počinio krivična đela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i primanje dara ili drugih oblika koristi.

Pokrenut je i disciplinski postupak zbog sumnje da je počinio i teže povrede službene dužnosti - ponašanje koje narušava ugled policijskog organa i zloupotreba službenog položaja, a disciplinska komisija Granične policije suspendovala ga je do okončanja krivičnog postupka.

"Trenutno je suspendovano 29 policijskih službenika, od kojih 16 zbog radnji koje se dovode u vezu s korupcijom, među kojima je i P.A. Od njih 16, Granična policija BiH otkrila je koruptivne radnje 15 policijskih službenika nakon čega su protiv svih pokrenuti disciplinski, a protiv većine i krivični postupci, odnosno istrage", rekao je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

On kaže da je među suspendovanim i visokorangirani policijski službenik, što potrđuje da u borbi Granične policije BiH protiv korupcije nema "nedodirljivih".