latinica  ћирилица
31/08/2016 |  13:49 | Autor: SRNA

"Suđenje Andabaku": Tužilaštvo odustalo od ispitivanja 42 svjedoka

Na suđenju Zdenku Andabaku, Muamiru Јašareviću i Seadu Velagiću za zločine nad srpskim civilima u školi "Ivan Goran Kovačić" u Livnu 1992. godine tužilac Saša Sarajlić rekao je da je odustao od saslušanja 42 svjedoka, dok ih je do sada saslušano 44.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Prema optužnici, Andabak je bio komandant Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ za Operativnu zonu sjeverozapadna Hercegovina, Јašarević njegov zamjenik, a Velagić pripadnik kriminalističke službe Vojne policije HVO-a.

Tužilaštvo BiH danas je pročitalo iskaze dva preminula svjedoka koji su govorili o zlostavljanjima i ubistvima u školi "Ivan Goran Kovačić".

Stojan Laganin, koji je u međuvremenu preminuo, u iskazu Agenciji za istrage i zaštitu BiH 2006. godine rekao je da je u avgustu 1992. odveden na ispitivanje u školu "Ivan Goran Kovačić", gdje su ga tukli.

"Velagić me mlatio. Sa njegovim ocem sam radio u inostranstvu", navodi se u iskazu Laganina.

On je tada rekao da ga je tukao i izvjesni Tomislav Garić u ćeliji, nakon čega je morao odvesti vojnike iz škole da im pokaže gdje je zakopao snajper.

"Nakon toga su me opet tukli. Načelnik Ibrahimović me ispitivao. Kada su me vraćali u salu škole plakao sam kao malo dijete", naveo je svjedok.

Laganin je u izjavi naveo da je nasmrt pretučen zatvorenik Vojin Kovačić, te da je iz sale izvjesni Garić izveo Milana Žderu, čije je tijelo kasnije pronađeno. On je, prema iskazu, razmijenjen u februaru 1993. godine, prenosi Birn.

Na suđenju je pročitan i iskaz Zorke Crnogorac, koja je preminula 2014. godine.

Ona je u istrazi izjavila da je bila zatvorena u školi u kojoj su zatvorenici bili premlaćivani, a neki izvedeni i nikad nisu vraćeni, kao i da je njen brat Milivoje Crnogorac pretučen u školi, nakon čega je smješten u bolnicu, u periodu kad je ona puštena iz škole uz obavezu javljanja.

"Posjećivala sam ga. Govorio je da mu u sobu ulazi neki Babo i da ga je strah. Јedan dan zbog bolova u leđima nisam otišla i te večeri su mi javili da je skočio u rijeku i da je podlegao", navela je ona.

Prema optužnici, optuženi Јašarević ima nadimak Babo.

Ona je rekla da su naknadno sudija i inspektor iz policije rekli da joj je brat ubijen i bačen u vodu.

Na ročištu zakazanom za 7. septembar planirano je da Tužilaštvo uloži materijalne dokaze.