latinica  ћирилица
31/08/2016 |  14:35 | Autor: SRNA

Nović: PIK nije saopštio ništa iznenađujuće

Šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović izjavio je danas da ne vidi ništa iznenađujuće, niti problem u odluci Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira, pogotovo ne u smislu zabrane referenduma o Danu Republike Srpske.
Sredoje Nović - Foto: 24 sata info
Sredoje NovićFoto: 24 sata info

"Nije ništa iznenađujuće što je PIK donio odluku takvu kakvu je donio i ja u tome ne vidim preveliki problem u smislu da se zabranjuje referendum. Čini mi se da je PIK upravo htio da izbalansira stvari i da su ostala otvorena vrata i za održavanje referenduma", rekao je Nović u Sarajevu.

On nije želio da komentariše sutrašnji sastanak političkih lidera iz Republike Srpske sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Prema njegovim riječima, referendum u Republici Srpskoj, kako stvari sada stoje, biće održan 25. septembra.

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/, uz izdvojeno mišljenje Rusije, pozvali su juče vlasti Republike Srpske da ne održe referendum o Danu Republike Srpske.

Komentarišući odluku Doma naroda da produži rok za dostavljanje mišljenja o izmjeni Zakona o platama koji se odnosi na naknade, Nović je rekao da je protiv bilo kakvog mijenjanja tog zakona.

"Zakon o platama mora da se temeljito sagleda i to smo nekoliko puta tražili od Savjeta ministara - da sagledaju sve eventualne propuste, slabosti i nedostatke i da se jedinstveno pošalje u parlamentarnu proceduru. Zašto to aktuelni saziv Savjeta ministara ne radi nije mi jasno i zato sam protiv parcijalnog izvlačenja bilo kakvih dijelova iz Zakona", naveo je Nović.