latinica  ћирилица
31/08/2016 |  15:26 ⇒ 16:39 | Autor: RTRS

SIPA pretresa prostorije tužioca Olega Čavke

Pripadnici SIPA-e pretresaju kancelariju i privatne objekte u vlasništvu državnog tužioca Olega Čavke, prenose federalni mediji.
Oleg Čavka - Foto: dnevni avaz
Oleg ČavkaFoto: dnevni avaz

Tužilac Čavka je osumnjičen da je krao dokazne materijale iz predmeta organizovanog kriminala.

U toku je njegovo saslušanje u prostorijama SIPA-e.

Kako se saznaje od izvora bliskih istrazi, tužilac je osumnjičen da je otuđio dva mobilna telefona od kojih je jedan u okviru krivičnog postupka oduzet od Anesa Kurbegovića, jednog od optuženih u predmetu Lutka.

Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je državni tužilac uzeo mobitel iz spisa, te je, u kasnim noćnim satima, ubacivao svoju SIM karticu, na osnovu čega su i otkrivene njegove zloupotrebe.

Anes Kurbegović inače posjeduje dvojno državljanstvo i Srbije i BiH, rođen je u Prijepolju i odranije je poznat kao osoba iz kriminalnog miljea.

Kurbegović je 2008. godine osuđen pred Posebnim odjeljenjem za organizovani kriminal Okružnog suda u Beogradu na tri godine i dva mjeseca zatvora zbog oružanih pljački u Srbiji i inostranstvu.

Grupa kojoj je pripadao Kurbegović osuđena je za pljačke pumpi u Gornjem Milanovcu, Paraćinu i Zrenjaninu, sportskih kladionica u Subotici i pošte u Novom Sadu, kao i razbojništva u Austriji, Švajcarskoj i BiH.

Kurbegović je uhapšen i 2009. u Sarajevu, ali je nakon 15 dana pritvora pušten da se brani sa slobode.

Tužilaštvo BiH: Aktivnosti u vezi sa zloupotrebama tužioca Čavke

Tužilaštvo BiH sprovodi određene aktivnosti i odlučno je da se suprotstavi svim oblicima nezakonitosti i zloupotreba, bez izuzetaka, pa i ako se radi o zaposlenom ove pravosudne institucije, saopšteno je danas povodom informacije u vezi sa pretresom kancelarija tužioca Olega Čavke.

"Tužilaštvo BiH je institucija koja radi u skladu sa zakonom i svako nezakonito postupanje pojedinaca biće procesuirano", navodi se u saopštenju ove pravosudne institucije.

Iz Tužilaštva BiH napominju da u ovom trenutku, u interesu predmeta ne mogu davati dodatne informacije niti komentare.

Izvor: RTRS/Srna