latinica  ћирилица
31/08/2016 |  15:53 ⇒ 16:12 | Autor: RTRS

"Stvaraoci Republike Srpske": Ne može se poništiti odluka o referendumu

Asocijacija stvaraoci Republike Srpske saopštila je da se iz izjave ambasadora PIK-a o referendumu o Danu Republike može razumijeti da je i pobornicima i protivnicima referenduma jasno da se on mora održati i da ne postoji način da se Odluka o raspisanom referendumu poništi.
Asocijacija "Stvaraoci Republike Srpske" (Arhivska fotografija) -
Asocijacija "Stvaraoci Republike Srpske" (Arhivska fotografija)

Iz ove Asocijacije konstatu da su ambasadori zemalja Savjeta našli kompromisno rešenje između instrukcija koje su imali i sutacije u BiH.

"Međutim, stav Savjeta bi bio daleko bolji da je osuđen, ili blago ukoren,  glavni vinovnik nastalog problema - član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović koji je zloupotrebio poziciju u kojoj se nalazi. Pod parolom zaštite BiH i naroda koji predstavlja u najvišem tijelu BiH on je instrumentalizovao svoja dva člana Ustavnog suda da takođe, zloupotrebom organa čiji su članovi donesu Odluku o poništenju istorijske odluke da je 9. januara 1992. godine stvorena Republika Srpska. I na taj način je zadat snažan udarac miru u BiH i samoj BiH", smatraju u ovoj Asocijaciji.

"Stvaraoci Republike Srpske" ističu da građani Srpske imaju pravo da se na refrendumu izjasne o svim važnim pitanjima.

"A što se tiče prava građana Republike Srpske da li i za mnoga važnija pitanja mogu da zatraže odgovor od građana na referendumu davno, još 23. septembra 1993. godine dao je Alija Izetbegović. On je to uradio potpisavši u ime, tada muslimanskog naroda, Zajedničku Srpsko-muslimansku deklaraciju. A da ne bi bilo sumnje da li je to uradio mimo podrške međunarodne zajednice govori činjenica  da su tu deklaraciju kao svjedoci potpisali Dejvid Oven i Torvald Stoltenberg", navedeno je u saopštenju Asocijacije.

Asocijacija kao nesranačka nevladina organizacija apeluje na odgovorne političare iz BiH i diplomate iz reda zemalja koje su članovi PIK-a da daju šansu BiH.

" Upravo onako kako je predviđeno zajedničkom S-M deklaracijom. Posebno pozivamo Bakira Izetbegovića da povuče sve apelcija koje je podnio protiv Srpskog naroda i Republike Srpske i da se suzdrži od onih koje je u namjeri da podnese. Јer, kao što se silom ni jedan brak ne može sačuvati, tako se ni silom Srpski narod ne može silom zadržati u BiH ako mu se kao kolektivitetu problematizuje najsvetije vrijednosti kao što je dan kad je rođena Republika Srpska", navedeno je u saopštenju.

Asocijacija stvaraoci Republike Srpske izrazila je veliku zahvalnost ruskom ambasadoru Petru Ivancovu što je "izuzećem podrške odluci PIK-a snažno podržao mir u BiH i samu BiH".