latinica  ћирилица
31/08/2016 |  15:54 ⇒ 17:16 | Autor: RTRS

U Bušletiću kod Doboja srušen dio nasipa (VIDEO)

U Bušletiću kod Doboja srušen je dio nasipa na rječici Lukavica koji je podignut prošle godine.na
Rušenje nasipa - Foto: RTRS
Rušenje nasipaFoto: RTRS

Mještani su se protivili rušenju jer ih je nasip štitio od poplave, ali je presudila inspekcija koja je utvrdila da je izgrađen nelegalno.

Mještani su ogorčeni. Kažu da su nasip čekali godinama i da nakon rušenja ponovo strahuju od poplava.

- 50 godina plavi rijeka, a mi smo stari i više ne možemo čistiti. Sad će nam doći voda čim padne kiša u ovim brdima, akže Draginja Ostojić.

Izašli su pred mašine koje su uklanjale nasip, u namjeri da spriječe rušenje, ali bezuspješno. Kažu da je nasip zasmetao domaćinstvu koje se nalazi s lijeve strane rječice, čija je vlasnica Marica Filipović, odbornica u Skupštini grada.

U kući Filipovića nije bilo sagovornika, a ulazna vrata su zaključana. Marica Filipović ranije je upozoravala da nasip podignut na drugoj strani rječice ugrožava njeno imanje, mada se mještani s tim ne slažu.

Iz Inspektorata Srpske pojašnjavaju da je naloženo rušenje nasipa nakon što je po zahtjevu mještana Grapske zatražena inspekcijska kontrola.

Utvrđeno je da je nasip nelegalno i nekvalitetno izgrađen, da je viši od nasipa na suprotnoj strani i nije izgrađen u skladu s pravilima struke.

Kažu da nasip na tom mjestu svakako mora biti izgrađen, ali kada se ispoštuju propisi.