latinica  ћирилица
31/08/2016 |  16:22 ⇒ 16:24 | Autor: SRNA

Bosić: Nakon Bregzita, EU na raskrsnici

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić ocijenio je da se nakon referenduma u Velikoj Britaniji Evropska unija nalazi na raskrsnici i da je ovo trenutak za donošenje važnih odluka.

Bosić u Varšavi učestvuje na konferenciji zemalja Centralne i Istočne Evrope posvećene pitanjima suvereniteta i solidarnosti, odnosno predsjednika parlamenata 12 evropskih zemalja na kojoj se razgovara o rješavanju krize u funkcionisanju EU i daljem procesu integracija novih članica, saopšteno je iz parlamenta BiH.

"Zemlje zapadnog Balkana imaju konsenzus u vezi sa daljim proširenjem i sve se zalažu za dalji nastavak procesa evropskih integracija, jer bi članstvom u EU bili riješeni mnogi problemi i nesporazumi u regionu", istakao je Bosić.

Prema njegovim riječima, BiH i 20 godina poslije završetka građanskog rata osjeća posljedice ratnih razaranja i zato se zalaže da se svi problemi među državama rješavaju dijalogom i mirnim putem izbjegavajući konflikte.

On je naveo da je Poljska jedna od država koja je najbolje iskoristila članstvo u EU i evropske fondove za razvoj privrede i ekonomije.

Upravo zbog takvih pozitivnih iskustava, Bosić smatra da bi Poljska trebalo da bude lider daljeg procesa širenja EU.

"Zadovoljni smo što Poljska snažno podržava nastavak evropskih integracija i zajedno sa ostalim članicama Višegradske grupe mogla bi da bude jedan od lidera proširenja EU. Suverenitet država i veća solidarnost među narodima, uz dobru regionalnu saradnju, veoma su važni za mir i stabilnost u Evropi", rekao je Bosić.