latinica  ћирилица
31/08/2016 |  16:29 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

"Socijalizacija djece RS" - bijeljinski mališani putuju u Bečiće (VIDEO)

U organizaciji Јavnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske, u okviru projekta "Socijalizacija djece RS'', u subotu 3. septembra, grupa od 110 bijeljinskih mališana otputovaće na desetodnevno ljetovanje u Bečiće u Crnoj Gori.
Dani socijalizacije - Foto: RTRS
Dani socijalizacijeFoto: RTRS

Predstavnici Fonda i Centra za socijalni rad organizovali su sastanak za roditelje i djecu kako bi ih upoznali sa detaljima projekta koji se realizuje od 2002. godine. 

Pred polazak na more uzbuđeni su i roditelji i djeca. Većini je ovo prvo odvajanje od porodice, ali i prvo ljetovanje. Osim dobre zabave sa novim drugarima, očekuju i da će naučiti da plivaju.

Besplatno ljetovanje obradovalo je i roditelje koji su nezaposleni ili žive od skromnih primanja pa nemaju novca da djecu odvedu na more.

Projekat se sprovodi već 15 godina, uz logističku podršku centara za socijalni rad. Iz Bijeljine će, uključujući ovu smjenu, ove godine besplatno ljetovati 175 djece u pratnji vaspitača, sportskih animatora i koordinatora.

Cilj projekta "Socijalizacija djece Republike Srpske" jeste zadovoljavanje razvojnih potreba djece, razvijanje osjećaja empatije, pripadnosti vršnjačkoj grupi i afirmacija dječijih potencijala i ima pozitivne efekte. Ove godine, u 14 smjena, do 21.septembra ljetovanje je organizovano za 1. 800 djece.

Iz Fonda apeluju na lokalne zajednice koje obezbjeđuju džeparac samo za mališane iz boračkih kategorija da ne razdvajaju djecu, jer su svi ravnopravni u ovom projektu, u okviru kojeg je na jadranskoj obali prethodnih godina ljetovalo 22.000 djece iz socijalno ugroženih porodica, korisnika prava iz socijalne i dječije zaštite, iz višečlanih porodica, iz porodica boračke populacije, djeca sa posebnim potrebama i hroničnim zdravstvenim smetnjama, kao i posebno nadarena djeca i talentovani sportisti.