latinica  ћирилица
31/08/2016 |  16:35 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

SIPA pretresla kancelariju tužioca Olega Čavke (VIDEO)

I to se dešava u bh. pravosuđu – osumnjičen je tužilac da je "krao" dokazni materijal iz krivičnog predmeta – organizovani kriminal.
Oleg Čavka - Foto: dnevni avaz
Oleg ČavkaFoto: dnevni avaz

Riječ je o tužiocu Tužilaštva BiH Olegu Čavki, osumnjičenom da je otuđio mobilni telefon koji je u okviru drugog krivičnog postupka oduzet od Anesa Kurbegovića, jednog od optuženih u predmetu "Lutka".

SIPA je pretresla Čavkinu kancelariju u Tužilaštvu BiH. Izuzela dokaze i saslušala tužioca protiv kojeg je disciplinski tužilac odmah pokrenuo i proceduru suspenzije - do okončanja istrage. 

Umjesto da u sudnici on postavlja pitanja lopovima i kriminalcima, tužilac Oleg Čavka u svojoj kancelariji na slična je odgovarao Sipinim istražiocima. Odkud mobtel osumnjičenog, pa optuženog Anesa Kurbegovića u Čavkinom domu u Brezi? A trebalo je da bude u pravosudnom kompleksu.

Naime, sporni Kurbegovićev AЈFON 5, koji je bio u oduzetim spisima ima aplikaciju koja šalje signale o mjestu gdje se nalazi. Nakon što je uključen, Kurbegović je dobio signal o lokaciji i sve prijavio SIPI. Pokrenuta je istraga koja je istražioce dovela do Čavkinog doma, a danas i na klupu za osumnjičene.

Tužilac se brani. Nije kaže, otuđio telefon iz predmeta. Već cijeli predmet u junu i julu nosi kući. I prekovremeno radi!
-Apsolutno nije istina da sam otuđio neki mobitel. Tužioci nekad rade i kod kuće. Telefon nije bio ni u kakvoj privatnoj upotrebi nego složen u predmetu, kaže Čavka.

Istraga je, saznajemo pokazala drugačije. Da je tužilac ne službeno zarad istrage, već privatno koristio skupocjeni AЈFON. Sa vlastitom karticom slao i primao pozive. I to sedmicama i mjesecima. Čak, kako saznajemo, i tokom godišnjeg odmora!

Nezvanično, sporan je još jedan aparat iz bogate Kurbegovićeve zaostavštine. Iz Tužilaštva, međutim, samo šture informacije: "Tužilaštvo BiH provodi određene aktivnosti i odlučno je da se suprotstavi svim oblicima nezakonitosti i zloupotreba bez izuzetaka, pa i ako se radi o našem uposleniku."

Ekspresno je reagovala i kancelarija disciplinskog tužioca. Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTS-a proslijedila je zahtjev za suspenziju Čavke.

"Kanclearija je zatražila da prvostepena disciplinska komisija udalji tužioca Čavku od dužnosti, sve do okončanja istrage koja se vodi protiv njega,"navedeno je u saopštenju VSTS.

Afera AЈFON nije prva u Čavkinom opusu. Јoš 2011. godine hakovao je mejl tadašnjeg glavnog tužioca Milorada Barašina. Sa njega slao lažne dopise i kompromitujuće poruke. Sve priznao i zvanično kažnjen umanjenjem plate za 10 odsto u periodu od 6 mjeseci.

U međuvremenu, protiv "hakera iz Breze" ispisane su još 4 disciplinske prijave. Zbog uzimanja mita, neprimjerenih kontakata sa članovima kriminalne grupe, odavanja službene tajne....

Neke od njih naprasno su i obustavljane. Kakva je sudbina najnovije? Za, reformom deformisano, bh. pravosuđe svakako kompromitujuća!

Јer ako je tužilac zaista krao mobitele, kako onda građani da vjeruju osobama u togama!?

Ako nije, kako da vjeruju istražnim organima, koji su sedmicama istragu vodili!?