latinica  ћирилица
31/08/2016 |  19:35 ⇒ 01/09/2016 | 07:56 | Autor: RTRS

Dodik: PIK služi za promociju bošnjačkih interesa (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras za RTRS da je PIK nelegalno tijelo koje ne postoji u Ustavu, niti u Dejtonskom sporazumu.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Čudno je da u tom Savjetu nema Srbije i Hrvatske, a da se nalaze Turska i neke druge zemlje. Mnoga saopštenja koje je PIK do sada iznosio skoro da nisu ništa značila - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da je referendum o Danu Republike reakcija na akciju koju je proizveo Bakir Izetbegović, te da jučerašnja izjava ambasadora PIK-a nije validno, jer nije produkt konsenzusa svih članica.

- Pošto nema Rusije, očigledno da to ne znači mnogo. To možemo da vidimo kao mišljenje jedne grupe zemalja i ništa više. U tom pogledu je vidljivo da je ono što je Bakir Izetbegović govorio prije 10 dana samo napisano u tom tekstu - rekao je predsjednik Srpske i dodao da PIK isključivo služi za promociju bošnjačkih interesa u BiH.

Govoreći o sutrašnjem sastanku u Beogradu, Dodik je rekao da su u pitanju redovne konsultacije sa državnim vrhom Srbije.

- Odgovornopst koju Srbija pokazuje za ono što se ovdje dešava u okviru je onoga što je promovisano kao zvanična politika - podrška Dejtonskom sporazumu, teritorijalnom integritetu, podrška Republici Srpskoj kroz specijalne veze i ono što je premijer Vučić prije neki dan rekao da se neće miješati u unutrašnje stvari. Ovo treba razumjeti kao jedan informativni sastanak - rekao je predsjednik Srpske za RTRS.

Referendum će biti održan 25. septembra

Referendum će biti održan 25. septembra, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik u intervjuu za N1.

- Ne činimo ništa što bi moglo ugroziti mir. Poziv na referendum nije antidejtonska i antiustavna aktivnost. Nikakve priče o secesiji nema - izjavio je Dodik. Mišljenje PIK-a u suštini odražava političku podršku kriminalu koji su, kaže, činili visoki predstavnici, od prvog dana do danas.

- 25. septembra je referendum i nema odgađanja. Ako nam ne daju spiskove, onda će spiskove uraditi naša lokalna zajednica. Oni koji nisu na spiskovima će se upisati i glasati. Niko ne treba brinuti o tome. Mogu da rade šta hoće, ali referendum će biti održan - rekao je Dodik.

PIK, kaže Dodik, nije morao ni zasjedati, jer je to sve Bakir Izetbegović rekao. Nema ugrožavanja Bošnjaka. Oni su zastupljeni na svim mjestima u Republici Srpskoj kako je predviđeno ustavom, a referendumom im je data mogućnost da kažu svoj stav. Političari u Srpskoj pokazuju da nisu otuđena politička elita kako ih pojedini nazivaju - pitaćemo narod o 9. januaru i otići u parlament, nagašava predsjednik Dodik.

- Nigdje se nikada nije desilo da se referendum sprovede, a da ne obaveže političke strukture. Nakon referenduma ćemo ući u Parlament i proglasiti Dan Republike Srpske. Ako je PIK htio koristiti sjednicu da smiri situaciju, to je trebao raditi prije donošenja odluke Ustavnog suda. Pisaće "9. januar Dan državnosti Republike Srpske". Pozdravljam Ivanićev prijedlog - rekao je predsjednik Srpske.