latinica  ћирилица
31/08/2016 |  19:55 ⇒ 21:25 | Autor: RTRS

Aktiv žena SNSD Doboj donirao knjige štićenicima Doma za nezbrinutu djecu

Aktiv žena Gradskog odbora SNSD-a Doboj i narodni poslanik ove stranke Јasna Lukić večeras su donirali školske knjige štićenicima dobojskog Doma za nezbrinutu djecu.
Aktiv žena SNSD Doboj donirao knjige štićenicima Doma za nezbrinutu djecu - Foto: RTRS
Aktiv žena SNSD Doboj donirao knjige štićenicima Doma za nezbrinutu djecuFoto: RTRS

Lukićeva je istakla da je riječ o tradicionalnoj akciji "Prijateljskoj kući" u Doboju, koju vodi holandska humanitarka Marliz van Hofen,u kojoj trenutno boravi osam štićenika, od čega su sedmoro školskog uzrasta.

Ona je rekla da je zadivljena humanošću Van Hofenove koja je djeci bez roditeljskog staranja, prije svega, pružila ljubav, toplinu, dom, vaspitanje i omogućila školovanje.

Lukićeva je zahvalila članicama Aktiva žena SNSD Doboj, predsjedniku Dijani Kalenić, te Gordani Sredanović i Tijani Vasiljević–Stokić koje su i kandidati za odbornike u Skupštini grada što su se priključile humanitarnoj akciji i pomogle njenu realizaciju.

Lukićeva je navela da je Vlada Republike Srpske izdvojila oko 1.100.000 KM za besplatne udžbenike djeci u osnovnim školama u Republici Srpskoj za školsku 2016/2017 godinu.

Za nabavku besplatnih udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole obezbijeđeno je 987.000 KM, a za odlične učenike od trećeg do devetog razreda koji dolaze iz porodica sa četvoro i više djece oko 200.000 KM.

Besplatne udžbenike za prvi i drugi razred osnovnih škola, te odlične učenike od trećeg do devetog razreda iz kategorije višečlanih porodica Vlada Republike Srspke obezbjeđuje 10 godina.

Holanđanka Marliz van Hofen osnovala je 2000. godine "Prijateljsku kuću" u Doboju za brigu i smještaj djece koja su po rođenju ostavljena od svojih roditelja, te je 1. marta te godine u ovoj kući zbrinuto prvih četvero napuštenih mališana.

Do sada je kroz ovu kuću prošlo 50 štićenika, a momentalno je smješteno i pod brigom ovog doma osam, od kojih je sedam školskog uzrasta.Danas je bilo riječi o problemima sa kojima se ova kuća susreće, te nedovoljnoj podršci od lokalne vlasti u Doboju, imajući u vidu da ova kuća čini mnogo za napuštenu djecu kojima je pomoć i najpotrebnija.