latinica  ћирилица
01/09/2016 |  12:42 ⇒ 18:49 | Autor: BETA

Ivanić: Savjeti rukovodstva Srbije pomoći će da donesemo prave odluke

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je potrebno sa rukovodstvom Srbije razmijeniti mišljenje i poglede o referendumu o Danu Republike Srpske, kao i zajednički sagledati situaciju u BiH i regionu.
Mladen Ivanić - Foto: RTRS
Mladen IvanićFoto: RTRS

"Nama iz Republike Srpske i BiH jako će koristiti savjeti i sugestije koje ćemo sigurno dobiti od predstavnika vlasti u Srbiji. I ja sam uvjeren da će to biti jedan koristan sastanak koji će pomoći nama da donesemo dugoročno prave odluke", rekao je Ivanić agenciji Beta uoči sastanka lidera Srpske sa državnim vrhom Srbije.

Dodao i da nema informacije koje su pojedini mediji objavili da na sastanak neće doći premijer Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da što se njega tiče, uvijek ima smisla sjesti i razgovarati.

Ivanić je dodao da on nije iznosio svoje poglede o pozivu Upravnog odbor Savjeta za primjenu mira u BiH da referendum ne bude održan i da neće to činiti sve dok ne razgvara sa rukovodstvom iz Srbije.

Naveo je i da se Republici Srpskoj ne prigovara pravo na referendum nego je više riječ o tome da taj referendum jedan dio međunarodnih institucija tumači kao izazov odluci Ustavnog suda.

"Јa sam još ranije rekao da mi možemo sprovesti odluku Ustavnog suda na način da ćemo dodati jednu riječ u našem prazniku da se umjesto dana RS prepravi dan državnosti RS ili dan osamostaljena RS ili nešto slično, čime je formalno ispoštovana odluka Ustavnog suda, a suštinski zadržan praznik i datum koji je bitan Srbima u BiH", rekao je Ivanić.

Referendum o Danu RS najavljen je za 25. sepembar, a kao Dan predložen je 9. januar - Sveti Stefan.