latinica  ћирилица
02/09/2016 |  09:45 ⇒ 10:59 | Autor: SRNA

Đurić: Opšta politička klima mržnje prema Srbima

Srbi na Kosovu i Metohiji žive u opštoj političkoj klimi mržnje prema njima, a u posljednjih 16 godina nije urađeno ništa na njihovoj zaštiti, što potvrđuje i noćašnje lupanje spomen-ploče ubijenim žeteocima u Starom Grackom, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

"Srbi na Kosovu i Metohiji su u sve lošijem položaju", ukazao je Đurić.

Đurić je rekao da bi imenovanje novih članova Upravljačkog tima za formiranje zajednice srpskih opština moglo konačno da znači naredak u izradi statuta te zajednice, pod uslovom da Priština napravi prve konkretne korake.

On kaže da je teško procijeniti kada bi konačno mogla da bude formirana zajednica srpskih opština jer je Priština već odavno probila sve dogovorene rokove i Srbi na Kosovu čekaju da pređe sa riječi na đela.

"Mi poslije svega što se dešavalo vjerujemo samo djelima. Kada budemo vidjeli prve konkretne korake moći ćemo da damo neku ocjenu. Čini se da formiranje zajednice srpskih opština konačno uživa veću i potrebnu podršku međunarodne zajednice, ali i Priština mora konačno da pređe sa riječi na djela i prekine sa podgrijavanjem klime zastrašivanja albanskog stanovništva sa zajednicom", rekao je Đurić za RTS.

On je objasnio da je odluka poslanika Srpske liste da ne prisustvuju jučerašnjoj sjednici parlamenta u Prištini uslovljena odsustvom dijaloga sa srpskim predstavnicima, ispunjavanja odredaba koalicionog sporazuma i svakodnevnih provokacija Prištine u odnosu na predstavnike srpske zajednice.

"Sjedite, razgovarajte sa tim ljudima, ispunite im ono što im niste ispunili, a obavezali ste se, pa će možda i njihov stav biti drugačiji. Ne tjerajte ih da rade ono što je u suprotnosti sa opštim stavom srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i da oni rješavaju statusna pitanja", poručio je Đurić.

On je rekao i da je juče u školama na Kosovu i Metohiji počela nova školska godina i većina đaka koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku dobila je udžbenike.

"Ima manjih problema u jednoj školi u Gori i u još nekim školama zbog distribucije udžbenika, ali mislim da će se to riješiti. Nastava je juče počela u 102 osnovne i srednje škole i 16.000 đaka i 11.500 studenata predstavljaju budućnost i pokrajine i Srbije", rekao je Đurić.