latinica  ћирилица
15/09/2016 |  12:10 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Derventa: Ovo su matičari koji su uhapšeni zbog zloupotrebe biračkog prava (VIDEO)

MUP Republike Srpske uhapsio je šest lica na području opštine Derventa zbog sumnje da su falsifikovali isprave i zloupotrijebili biračko pravo.
Derventa - uhapšeni - Foto: RTRS
Derventa - uhapšeniFoto: RTRS

Osumnjičeni su da su registrovali više od 1470 birača, koji glasaju putem pošte iz inostranstva i takvu dokumentaciju dostavili su CIK-u BiH. Iako je Osnovni sud u Derventi izdao naredbu o oduzimanju spornih prijava iz Centralne izborne komisije, CIK je odbio da policijskim službenicima preda traženu dokumentaciju. Kažu - nadleži su samo Sudu i Tužilaštvu BiH.

Policija Srpske na tragu izbornog inženjeringa. Zbog sumnje da su falsifikovali isprave i zloupotrebu biračkog prava, uhapšeno je šest lica iz Dervente.

RTRS nezvanično saznaje da su uhapšeni matičari Stevo Simić, Mihajlo Stanojević, Momir Vukičević i Nedeljko Topalović te advokat Šerif Isaković.

Načelnik Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Srpske Mirna Miljanović izjavila je da se oni sumnjiče da su falsifikovali dokumentaciju na osnovu koje su registrovali najmanje 1.471 birača koji glasaju putem pošte iz inostranstva i takvu dokumentaciju dostavili Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

"Osnovni sud u Derventi izdao je Naredbu o oduzimanju spornih prijava glasača iz CIK-a, ali je 14. septembra Komisija odbila da postupi po naredbi Suda i policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske odbila da preda traženu dokumentaciju", istakla je Miljanovićeva.

Ona je dodala da je o postupanju CIK-a BiH obaviješten glavni okružni tužilac u Doboju pod čijim se nadzorom radi. Iz CIK-a saopštavaju da mogu postupati samo po nalogu Tužilaštva i Suda BiH. 

"Uz poziv Tužilaštvu BiH da preuzme istragu koja se vodi u Derventi, imajući u vidu činjenicu da je došlo do lišavanja slobode i prava određenih lica zbog sumnje da su izvršili krivična djela falsifikovanja isprava i zloupotrebe biračkog prava, što može dovesti do uskraćivanja prava pojedinim licima", saopšteno je iz CIK-a.

Na pokušaj izbornog inženjeringa na sličan način, ranije su ukazali i u Šamcu. Tvrde da u izvodu iz centralnog izbornog spiska ima veliki broj građana koji žive u zemljama EU, a registrovani su da glasaju u Srbiji.