latinica  ћирилица
16/09/2016 |  19:39 ⇒ 17/09/2016 | 07:45 | Autor: RTRS

Ustavni Sud BiH o apelaciji NSRS u vezi sa odlukom o referendumu (VIDEO)

Ustavni sud BiH sutra će na plenarnoj sjednici odlučivati o zahtjevu Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje Odluke Suda iz novembra prošle godine kojom je utvrđena neustavnost odredbe Zakona o praznicima Srpske o 9. januaru kao Danu Republiku.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Na istoj sjednici sudije će razmatrati Izvještaj o izvršenju svoje Odluke te zahtjev više bošnjačkih političara za donošenjem privremene mjere u vezi sa odlukome Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma.

U ekskluzivnoj izjavi za našu televiziju makedonski sudija u Ustavnom sudu BiH Margarita Nikolovska kaže da je mogućnost preispitivanja odluka privilegija koju nemaju Ustavni sudovi u drugim zemljama ali odbija da prognozira ishod glasanja. Ranije je predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman objasnio da bi uvažavanje zahtjeva iz Srpske za reviziju sporne odluke, značilo da bi da je odluka o neustasvnosti 9. januara ništavna.

Makedonski sudija Margarita Nikolovska poručuje iz uzdrmanog Skoplja da je svjesna da sporna Odluka iz novembra prošle godine ima težinu političkog zemljotresa.

- Kakva će odluka biti to vam ja ne mogu reći, to ćete vidjeti. Ne znam šta ste vi očekivali, da ću prejudicirati odluku Ustavnog suda, pa nemojte mi reći da ste to očekivali, rekla je Nikolovska.

Cjelokupna javnost u Srpskoj očekuje da se preglasavanjem i združenim dejstvom bošnjačkih i stranih sudija ne poništava rodni list Republike Srpske.

- Preglasavanje ili šta god bilo - krajnja odluka je najvažnija, ističe Nikolovska.

Ukoliko Ustavni sud BiH uvaži zahtjev iz Srpske, smatraće se da sporna odluka iz novembra prošle godine nije bila ni donesena. Ukoliko pak odbije zahtjev, odluka o 9. januaru ostaje na snazi. U tom slučaju Ustavni sud obavijestiće Tužilaštvo BiH da vlasti Srpske nisu sprovele odluka što je krivično djelo.

- Ako se sve vrati na početak to bi značilo da ove odluke koje su osporene serijom zahtjeva za ocjenu ustavnosti od Izetbegovića i drugih onda ove odluke ne bi bile aktuelne i logično bi bilo onda sa svim radnjama zastati po pitanjau referenduma, naglasio je Mirsad Ćeman, predsjednik Ustavnog suda BiH.

Hoće li svojom odlukom Ustavni sud BiH ublažiti ili rasplamsati želju za refendumom sudija Margarita Nikolovska ne želi da komentariše ali nudi neku vrstu kompromisnog rješenja za Dan Republike u Srpskoj po ugledu na Makedoniju.

- Napravite neko upoređenje sa onim što je u Makedoniji 02. avgust koji je s jedne strane državni praznik , a istovremeno je vjerski praznik, istakla je Nikolovska.

Scenario prema kojem Ustavni sud BiH poništava svoju odluku i izbija argument iz ruku vlasti Srpske da ide na referendum koji je blizak i pojedinim međunarodnim krugovima manjakav je u dijelu da i dalje ostaje pravo Bošnjacima da opet ospore 9. januar.

Ustavni sud BiH do sada je ukinuo himnu, zastavu i grb Republike Srpske. I šta se desilo: BiH nije ni efikasnija, centralizovanija, niti Bošnjaci imaju bolji status od druga dva naroda. Јedino su svojim odlukama poput ove o 9. januaru udaljili Srbe od BiH.