latinica  ћирилица
20/09/2016 |  13:11 | Autor: Blic

Zeman: Obama zapalio Bliski istok, birao bih Trampa

Predsjednik Češke Miloš Zeman ocijenio je danas da bi za SAD bilo bolje da predsjednik postane republikanski kandidat Doanld Tramp zato što bi Hilari Klinton značila nastavak politike predsjednika Baraka Obame koja je na Bliskom istoku ostavila rane koje nikako da se zacijele.
Miloš Zeman - Foto: AFP
Miloš ZemanFoto: AFP

"SAD na čelu s Trampom bile bi u svakom slučaju drugačije nego u vrijeme Obame. Uz dužno poštovanje za Obamu, za njegovo ime vezan je čitav niz neuspjeha. Uspio je da zapali cijeli Bliski istok, nanese zagnojene rane, a nijedna od njih se još nije zacijelila", kazao je Zeman u intervjuu za češki dnevnik Mlada fronta Dnes.

On je dodao da ne želi da se miješa u američke unutrašnje poslove, ali da bi, da je američki građanin, glasao za Trampa.

Češki predsjednik rekao je da su se svojevremeno kao danas Trampu svi rugali i Ronaldu Reganu, da je glup, da ni kao glumac mnogo ne vrijedi, da je igrao samo u kaubojskim filmovima a da se pokazalo da je Regan bio jedan od najvećih predsjednika SAD.

Zeman je u Evropi kao perspektivne političare, posebno u suočavanju sa izbjegličkom krizom, označio predsjedničkog kandidata desničarske austrijske Partije slobode Norberta Hofera, slovačkog premijera Roberta Fica, predsjednika Poljske Andžeja Dudu, mađarskog premijera Viktora Orbana i sebe.