latinica  ћирилица
20/09/2016 |  16:52 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Svjetska banka uložila 1,1 milijardu KM u Srpsku (VIDEO)

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je, nakon sastanka sa predstavnicima Svjetske banke u Istočnom Sarajevu, da je ova finansijska institucija do sada u Republici Srpskoj uložila 1,1 milijardu KM.
Kasipović i Tegeltija sa predstavnicima SB - Foto: RTRS
Kasipović i Tegeltija sa predstavnicima SBFoto: RTRS

"Svjesni svih projekata koji su ovdje realizovani i očekujemo da nastavimo uspješnu saradnju i u budućem vremenskom periodu. U ovom trenutku u Srpskoj se realizuje sedam različitih projekata Svjetske banke, a u određenim pripremama je još sedam projekata", rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, za realizaciju ne postoji nikakav zastoj, a kod većine projekata njihovo zatvaranje se očekuje do kraja 2017.godine i u prvoj polovini 2018.

"Postoji nekoliko važnih projekata koji su u završnoj fazi pregovora, projekat zapošlljavanja, DPL 2 i još neki. Poteškoća je to što nema pravilnika o lijekovima koji nije usvojio Savjet ministara BiH, a to je prepreka da bismo potpisali sa Svjetskom bankom projekat DPL 2 koji je budžetska podrška Svjetske banke", rekao je Tegeltija, koji je danas u Istočnom Sarajevu zajedno sa potpredsjednik Vlade Republike Srpske Antonom Kasipovićem razgovarao sa predstavnicima Svjetske banke i delegacijom Međunarodne finansijske korporacije o obilježavanju 20 godina saradnje Svjetske banke i Republike Srpske.

"Јedno je još pitanje koje može ugroziti aranžman sa MMF-om koje je takođe u nadležnosti instititucija BiH, a to je Zakon o akcizama", naveo je Tegeltija.

Predstavnici Svjetske banke su obećali da će uložiti dodatne napore kako bi Savjet ministara BiH ispunio svoju obavezu u vezi sa pravilnikom o lijekovima koja je definisana Reformskom agendom.

U delegaciji Svjetske banke, koju su predvodili potpredsjednik ove međunarodne finansijske institucije za Evropu i centralnu Aziju Kiril Miler, bili su i direktor Svjetske banke za zapadni Balkan Elen Goldštajn i šef kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Tatjana Proskurjakova.