latinica  ћирилица
20/09/2016 |  17:06 ⇒ 17:07 | Autor: B92

Vukašinović-Vesić: Nadal, Vilijams, Bajls, Frum – to nije doping!

Direktorka Antidoping agencije Srbije (ADAS) dr Milica Vukašinović-Vesić tvrdi da slučaj sa dozvoljenom upotrebom zabranjenih lijekova nije doping.
Milica Vukašinović-Vesić - Foto: Screenshot
Milica Vukašinović-VesićFoto: Screenshot

Prethodnih dana svijet sporta je uzdrmalo curenje dokumenata iz Svjetske antidoping agencije (WADA) koja potvrđuju da su brojni vrhunski sportisti, među njima Rafael Nadal, sestre Vilijams, Simon Bajls, Kris Frum, imali dozvolu da koriste lijekove koji su na listi zabranjenih supstanci.

"To nije doping jer postoji sistem koji je napravljen, a kojim je omogućeno sportistima da koriste lijekove koji su im neophodni da koriste lijekove koji su im potrebni za liječenje bolesti ili povreda. Postoji lista lijekova koje sportisti mogu da koriste u terapeutske svrhe. Oni samo treba da sa ljekarom popune formular na osnovu procjene ljekara, podnesu zahtjev svojoj antidoping agenciji, na primjer nama u Srbiji, a onda naš odbor za terapeutsku upotrebu lijekova koji čine dvojica profesora i jedan ljekar odlučuju da li je moguće izdati takvo izuzeće", rekla je Vukašinović-Vesić gostujući na TV B92.