latinica  ћирилица
21/09/2016 |  07:25 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Kolegijum NSRS: Vlada da uputi izmjene Zakona o praznicima

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zatražio je od Vlade Srpske da u skupštinsku proceduru uputi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o praznicima Republike Srpske.
Kolegijum NS RS - Foto: RTRS
Kolegijum NS RSFoto: RTRS

To je zatraženo u sklopu razmatranja Odluka Ustavnog suda BiH o obustavi održavanja referenduma i preispitivanju odluke o 9. januaru kao Danu republike, izjavio je Nedjeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine.

Kolegijum je konstatovao da je u toku provođenje odluke Ustavnog suda BiH u ovom predmetu, te da je Narodna skupština zaprimila odluku Suda o privremenoj mjeri o privremenom obustavljanju održavanja republičkog referenduma.

Čubrilović je naglasio da je u toku sprovođenje odluke Ustavnog suda o Danu Republike, na što ukazuje i sama činjenica da je ova pravosudna institucija prije nekoliko dana odlučivala o zahtjevu Narodne skupštine o preispitivanju odluke Ustavnog suda.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić pojasnio je da na Kolegijumu nije zatražena sjednica o održavanju referenduma, što znači da je referendum u nedjelju, kao i što je planirano.

Predstavnici Koalicije Domovina, koji su bili protiv usvojenih zaključaka Kolegijuma tražili su dosljedno provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike, istrajavajući u tome da je 9. januar neprihvatljiv za bošnjački narod.

Na današnjoj sjednici Kolegijuma usvojen i orjentacioni plan rada Narodne skupštine za period do kraja 2016. godine, kojim je predviđeno da se do kraja godine održi najmanje pet skupštinskih sjednica, kako bi pravovremeno bili usvojeni republički budžet, dokument Ekonomske politike i niz planiranih zakona.