latinica  ћирилица
21/09/2016 |  09:50 ⇒ 15:13 | Autor: SRNA

Cvijanović: Vlada Srpske nastavlja sa realizacijom infrastrukturnih projekata

Vlada Repubike Srpske u potpunosti je opredijeljena da nastavi sa realizacijom infrastrukturnih projekata u Srpskoj, jer bez toga nema ekonomskog, privrednog niti industrijskog razvoja, izjavila je Srni predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je naglasila da je politika Vlade Srpske da ravnomjerno ulaže u sve lokalne zajednice, a to potvrđuju i ulaganja koja je realizovala u svim opštinama Republike, bilo da je riječ o sredstvima iz Razvojnog programa ili različitim vidovima direktne podrške ministarstava i Vlade Republike Srpske.

"Nema opštine u Srpskoj u kojoj nismo realizovali neke značajne projekte, bilo da je riječ o sanaciji škola, puteva, intervenciji kada je riječ o poljoprivrednim projektima... Vlada Republike Srpske zna da upravlja procesima i zna šta radi, a Hercegovina je mjesto koje smo uvijek snažno i na različite načine podržavali prethodnih godina", rekla je premijer Srpske.

Ona je dodala da nijedna opština koja je Vladi Srpske upućivala svoje zahtjeve nije ostala uskraćena.

"Ne postoji nijedna mjera Vlade Srpske koja se provodila za bilo koju kategoriju stanovništva iz koje je Hercegovina bila izuzeta. To potvrđuje i podatak da je od 2006. godine do danas, po različitim osnovama u Trebinje uloženo oko 97 miliona KM", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je precizirala da je iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske za projekte koji se realizuju na području Trebinja do sada uloženo 10,8 miliona KM, dok je putem kreditnih linija Investiciono-razvojne banke Republike Srpske plasirano još oko 32,4 miliona KM.

Cvijanovićeva je navela i da Vlada u ovoj opštini kontinuirano ulaže u oblast zdravstva, te je po tom osnovu, u bolnicu i Dom zdravlja u Trebinju uloženo oko 5,7 miliona KM.

"Značajna sredstva uložena su i u oblast poljoprivrede. Od 2007. godine do danas Vlada Srpske je kroz razne projekte, među kojima su i podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede i sela, zaštita od poplava, vodosnabdijevanje i drugo, u Trebinje uložila oko 10 miliona KM", rekla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih-vojnih invalida na području Trebinja, Vlada Srpske je uložila 3,5 miliona KM.

Zahvaljujući tim sredstvima, kaže ona, stambeno je zbrinuto 177 porodica, od čega izgradnjom stanova 101 porodica, a nepovratna novčana sredstva dobilo je 76 porodica.

Cvijanovićeva je dodala da nije izostala ni budžetska podrška za podsticaj izvozno orijetisanim preduzećima iz Trebinja, navodeći da je za te namjene, kao i za podršku privrednicima za uvođenje ISO standarda i unapređenje kvaliteta proizvodnje, te sufinasiranje preduzeća za proizvodnju tekstila, kože i obuće, Vlada izdvojila oko četiri miliona KM.

Govoreći o zapošljavanju, premijer Srpske kaže da je za socijalno zbrinjavanje radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, utrošeno oko 1,2 miliona KM, a zbrinuto je 312 radnika iz dva preduzeća.

"U projekte zapošljavanja, za period 2007-2016, utrošeno je oko tri miliona KM, a zaposleno je 700 lica. Posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida u periodu 2006-2016. zaposlena su 32 lica sa invaliditetom, što je finansirano sa 75 hiljada KM", istakla je Cvijanovićeva u izjavi Srni.

Ona je dodala da je od 2006. do danas u izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju školskih objekata na području ove lokalne zajednice iz sredstva razvojnog programa i iz budžeta Republike izdvojeno oko 2,2 miliona KM, dok je kroz projekte uvođenja informacionih sistema u institucije osnovnog i srednjeg obrazovanja, kao i za nabavku računara izdvojeno više od pola miliona KM.

"Iz sredstava po projektu 'Vodovod i kanalizacija Republike Srpske', koji se realizuje iz donatorskih i krednih sredstava Evropske-investicione banke, za grad Trebinja odobreno je oko 11 miliona KM", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, iz sredstava Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa Republike Srpske za projekat izgradnje obilaznice oko grada odobreno je sedam miliona KM, dok je za realizaciju programa rekonstrukcije, rehabilitacije i izgradnje magistralnih, regionalnih i lokalnih putnih pravaca na području Trebinja izdvojeno oko pet miliona KM.