latinica  ћирилица
21/09/2016 |  10:36 ⇒ 10:48 | Autor: Nezavisne

Јelić: Omogućiti privatizaciju klubova

Kandidat za predsjednika Fudbalskog saveza Republike Srpske Petar Јelić rekao je da će zaustaviti propadanje klubova iz Srpske i najavio reformu, uključujući i inicijativu prema nadležnim institucijama, kojom bi se omogućila privatizacija klubova.
Petar Јelić - Foto: RTRS
Petar ЈelićFoto: RTRS

Јelić je, u intervjuu za Nezavisne novine, rekao da je sadašnje rukovodstvo FS RS svojim potezima u proteklih devet godina izazvalo buru nezadovoljstva. Očekuje da će to prepoznati i većina od ukupno 55 delegata Skupštine i dati mu podršku na izbornoj sjednici 26. septembra.

- Bez obzira i na podmetanja i osporavanja, informacije sa terena govore da imam dobre šanse da pobijedim. Kod ljudi vidim nezadovoljstvo i želju za promjenama. Očekujem podršku i povjerenje svih onih koji su prepoznali da se u Fudbalskom savezu Republike Srpske ne radi dobro, a takvih nije malo - rekao je Јelić za Nezavisne.

On smatra da klubovima treba pomoći kroz olakšice.

- Treba ih osloboditi određenih troškova, kotizacija, plaćanja službenih lica. Ako budem izabran, već do kraja godine mogu naći sponzora - rekao je Јelić.

Јelić ističe da je sistem takmičenja nepovoljan, jer samo dva kluba iz Republike Srpske igraju u Premijer ligi BiH.

- To je možda najbolji pokazatelj da nešto ne funkcioniše kako treba, a da ne govorim o činjenici da su veliki klubovi i nekadašnji šampioni i osvajači Kupa pred gašenjem. Što se tiče Prve lige Republike Srpske, apsurdno je da se nakon 22 kola liga razdvaja, jer smo prošle sezone imali situaciju da su motiv za igranjem imali samo klubovi koji se bore za prvaka - rekao je on.

Јelić smatra da FS može doći do više sredstava, prije svega, iz projekata UEFA i FIFA, te da se saradnja sa ovim organizacijama mora iskoristiti na mnogo bolji način, naročito sada kada je Aleksandar Čeferin na čelu UEFA.