latinica  ћирилица
21/09/2016 |  10:37 ⇒ 14:07 | Autor: RTRS

Pripreme za referendum pri kraju (VIDEO)

Pripreme za referendum pri kraju su i u Višegradu. Pravo glasa u ovoj lokalnoj zajednici imaće oko 11.000 građana.
Srpska te treba - Foto: RTRS
Srpska te trebaFoto: RTRS

U Opštinskoj izbornoj komisiji za provođenje referenduma u Višegradu preduzimaju sve mjere da predstojeći referendum protekne u najboljem redu.

- Određena su 24.biračka mjesta i jedan mobilni tim. Komisija je imenovala glasačke odbore, slijedi nam obuka, znači sve ide svojim tokom, istakao je Boro Ninković, predsjednik Opštinske komisije za provođenje referenduma Višegrad.

Građani Višegrada jedinstvenog stava da treba izaći na referendum. Poručuju, Republiku Srpsku smo branili u ratu, branićemo je i u miru, ističući da niko nema pravo da im zabrani slavljenje 9. januara kao Dana Srpske.

Glasački materijal za referendum dostavljen je u Bijeljinu i u petak, 23. septembra, biće predat predsjednicima glasačkih odbora, rekao je zamjenik predsjednika Gradske komisije za sprovođenje referenduma Momčilo Žugić.

Žugić kaže da pravo glasa na referendumu ima više od 107.000 stanovnika Bijeljine koji će se izjašnjavati na 143 glasačka mjesta u gradu. Određena su i tri mobilna tima koji će, prema spiskovima Centra za socijalni rad, Gerijatrijskog centra i Okružnog zatvora u Bijeljini omogućiti referendumsko izjašnjavanje za nepokretna lica i ona na izdržavanju zatvorske kazne.

U opštini Ugljevik izjašanjavanje na referendumu biće održano na 28 glasačkih mjesta, a pravo glasa ima 14.200 lica.
Predsjednik Opštinske komisije za sprovođenje referenduma u Ugljeviku Ranka Petrović rekla je da će 25. septembra biti otvoreno 28 glasačkih odbora za 28 glasačkih mjesta.

Biće organizovan i jedan mobilni tim koji će raditi na području cijele opštine.

Izjašnjavanje građana na referendumu o Danu Republike Srpske biće organizovano na području opštine Osmaci na šest glasačkih mjesta, a pravo glasa ima 3.650 lica. Član Komisije za sprovođenje referenduma Nikola Miličić rekao je da će biti angažovan i jedan mobilni tim.

Na području opštine Lopare sve je spremno za održavanje referenduma, a pravo na izjašnjavanje ima 13.050 građana, rekao je predsjednik Opštinske komisije za sprovođenje referenduma Željko Tešić. Tešić kaže da je referendumski materijal dopremljen i da su organizovani referendumski odbori.

U opštini Sokolac izjašanjavanje na referendumu biće održano na 19 redovnih glasačkih mjesta, a pravo glasa ima 10.856 lica. Predsjednik Opštinske komisije Dragutin Subašić rekao je da će biti organizovan i jedan mobilni tim koji će omogućiti starijim i bolesnim da se izjasne.

U opštini Han Pijesak pravo na izjašnjavanje na referendumu imaju 3.262 lica, na devet redovnih glasačkih mjesta. Predsjednik Opštinske komisije za sprovođenje referenduma Rade Rebić rekao je da su formirana i dva mobilna tima.

Na području opštine Kneževo sve je spremno za održavanje referenduma, a pravo na izjašnjavanje ima 9.500 lica, izjavio je predsjednik Opštinske komisije za sprovođenje referenduma Budo Dukić.

Predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma u opštini Kupres Republika Srpska Miloš Bajić rekao je da su u ovoj opštini završene sve aktivnosti koje su se odnosile na organizovanje referenduma. "Opština Kupres Republika Srpska je spremna za održavanje referenduma na kome bi trebalo da se izjasni 166 lica", dodao je Bajić i napomenuo da je zaprimljen referendumski materijal.

Svaki građanin Srpske koji se u nedjelju, 25. septembra, bude nalazio u Srbiji moći će da se izjasni na referendumu o Danu Republike, a uslov je da na glasačkom mjestu pokaže ličnu kartu ili pasoš koji je izdao MUP Srpske, rekao je direktor Predstavništva Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.

Izvor: RTRS, Srna