latinica  ћирилица
21/09/2016 |  11:04 ⇒ 12:47 | Autor: RTRS

Komić: Banjaluka može da postane softverski grad (VIDEO)

Banjaluka ima realne šanse da već 2021. godine postane softverski grad, izjavio je ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Јasmin Komić na okruglom stolu "Banjaluka - softver siti – 2021".
Јasmin Komić - Foto: RTRS
Јasmin KomićFoto: RTRS

Za to je, kaže, potrebno obučiti i zaposliti više AЈ TI stručnjaka. Za formiranje IT kompanija postoje šanse u institucionalnom, zakonodavnom i svakom drugom pogledu.

- Ono što ćemo da uradimo jeste da sagledamo potrebe IT preduzeća kako start-apa tako već i firmi koje rade da uradimo novu studiju da procjenimo koji je to broj radnih njesta koji može da se zadovolji, istakao je Komić.

Direktor Agencije za informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević kaže da su informaciono-komunikacione tehnologije /IKT/ jedna od glavnih poluga razvoja Srpske u budućnosti.

- Želimo da vidimo šta to država znači i republički i lokalni nivo i nivo grada Banjaluke i nivo Republike Srpske može da uradi da stvori institucionalne i druge pretpostavke da Banjaluke dobije epitet softverskog grada 2021.

Komić jeistakao da je Vlada Srpske zajedno sa ministarstvom je prepoznala snagu IT sektora.

- Formirali smo dvije agencije Agenciju za informciono društvo i SARNET a u međuvremenu formiran je i inovacioni centar, a u junu ove godine smo formirali i Majkrosoftov inovacioni centar, dodao je Komić.