latinica  ћирилица
21/09/2016 |  11:44 ⇒ 12:52 | Autor: SRNA

FBiH: Poslodavci nezadovoljni sastankom sa Novalićem

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH nezadovoljno je odnosom federalnog premijera Fadila Novalića prema poslodavcima u FBiH, posebno njegovim učešćem na posljednjem sastanku u Zenici, posvećenom poreskoj reformi s ciljem rasterećenja poslodavaca i smanjenja cijene rada.

Poslodavci su nezadovoljni Novalićevim odnosom prema ovoj tematici jer je na sastanku u Zenici, održanom 19. septembra, bio svega 45 minuta, tako da nije dovoljno vremena posvetio problemima i izazovima sa kojima se poslodavci susreću, kao i što nije ponudio kvalitetne odgovore na pitanja privrednika.

Premijer FBiH nije odgovorio na zahtjev poslodavaca za rasterećenje privrede i prolongiranje oporezivanja toplog obroka, prevoza sa posla na posao i regresa do usvajanja novog Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak, saopšteno je danas iz Udruženja poslodavaca u FBiH.

Navodi se da se federalni premijer u svom izlaganju zadržao na opštim konstatacijama i obećanjima, bez rokova i načina kako to ostvariti.

Poslodavci poručuju da više ne žele deklarativnu podršku i razumijevanje, već konkretne mjere i reforme, i to odmah.

"Ciljevi Udruženja poslodavaca FBiH i njenih članica su adekvatan poslovni ambijent i sniženje cijene rada, da bi domaći poslodavci bili konkurentni na tržištu", ističe se u saopštenju i dodaje da "dok je Vlada FBiH samo deklarativno za rasterećenje privrede, zakonodavne vlasti su u samo posljednjih godinu dana donijele više od 10 propisa kojima uvode nova opterećenja".

Tema sastanka u Zenici bila je Reformska agenda, sa posebnim osvrtom na poresku reformu radi rasterećenja poslodavaca i smanjenja cijene rada.

Više od 150 privrednika iz FBiH pokazalo je svojim učešćem koliko je tema poreske reforme značajna za poslodavce. Na sjednici su, između ostalih, učestvovali poslodavci iz Sarajeva, Bihaća, Širokog Brijega, Tuzle, Goražda, Tomislavgrada, Kiseljaka, Travnika, Zenice, Posušja, Gruda, Srebrenika i ostalih gradova FBiH.

Udruženje poslodavaca FBiH želi partnerski odnos sa Vladom FBiH, ali uz uzajamno poštivanje, jer je obostrani trud neophodan za unapređenje partnerskih odnosa, u korist opštedruštvenih interesa, dodaje se u saopštenju.