latinica  ћирилица
21/09/2016 |  12:05 | Autor: SRNA

Finska: Povećan broj krivičnih djela počinjenih iz mržnje

Broj prijavljenih krivičnih djela počinjenih iz mržnje u porastu je u Finskoj, nakon višegodišnjeg mirovanja, navodi se u izvještaju Policijskog koledža Finske.
Policija Finske - Foto: Screenshot/YouTube
Policija FinskeFoto: Screenshot/YouTube

Najveći dio krivičnih djela te vrste zabilježen je na jugu Finske, od toga 80 odsto imaju rasističku podlogu.

U isto vrijeme, policija navodi da većina krivičnih djela ne bude prijavljena.

Direktor istraživačkog odjeljenja Koledža, Vesa Mutilainen, rekao je finskoj medijskoj mreži Ile da je do sada broj krivičnih djela iz mržnje bio oko 800 godišnje.

Stručnjak za ovu vrstu kriminala Mans Enkvist rekao je da je očigledan porast broja krivičnih djela, a glavni razlog je povećan broj azilanata u zemlji.

"Naravno, jedan razlog je da se klima za diskusiju u Finskoj promijenila. Sada smo spremni da kažemo bilo šta, a to stvara osnovu da se pređe sa riječi na djela", rekao je Enkvist.

Prema statističkim podacima, skoro polovina svih rasističkih krivičnih djela dogodila se na jugu Finske, većinom u regionu Usima, gdje boravi najveći broj migranata.

Enkvist je rekao da većina krivičnih djela ove vrste nije prijavljena, ali da finska policija radi na tome da razvije odnose sa manjinskim grupama čiji članovi mogu da postanu potencijalne žrtve zločina iz mržnje kako bi dobila jasniju sliku o ovoj pojavi.