latinica  ћирилица
21/09/2016 |  12:30 | Autor: SRNA

Kojić: Neprimjereno da Halilović priziva rat

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra neprimjerenim da nekadašnji komandant muslimanskih snaga u BiH Sefer Halilović, koji je učestvovao u ratnim zločinima nad Srbima, priziva novi rat u BiH.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Sefer Halilović nije kažnjen za ratne zločine koje je počinila takozvana Armija BiH, a za koje je on direktno odgovoran - rekao je Kojić.

Kojić je upozorio da Halilović priziva na nove sukobe i rat, smatrajući da je potpuno dozvoljeno da on, kao što je to činila i takozvana Armija BiH, mogu ponovo da čine te zločine.

Pozivajući se na podatke Republičkog centra iz registra o počinjenim ratnim zločinima nad Srbima, Kojić je rekao da su MUP Republike Srpske i nadležne institucije Srpske do sada podnijeli 22 izvještaja o počinjenom ratnom zločinu nad Srbima i pet dopuna izvještaja protiv Halilovića.

Kojić je dodao da se neka od krivičnih djela ratnog zločina, u kojima se pominje i Halilović, odnose na slučajeve "Dobrovoljačka ulica", "Pofalići" na samom početku rata i "Bradina".

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zličina i traženje nestalih lica je ranije, u skladu sa zaključkom Narodne skupštine Republike Srpske, uspostavio registar o počinjenim ratnim zločinima nad Srbima.

Sefer Halilović je zaprijetio nestajanjem Republike Srpske ako referendum u Srpskoj bude sproveden jer, kako tvrdi, to će značiti "raspakivanje" Dejtonskog mirovnog sporazuma i stupanje na snagu Ustava BiH.