latinica  ћирилица
21/09/2016 |  13:44 ⇒ 13:47 | Autor: SRNA

Policija zabranila kretanje litije u Gračanici

Ovogodišnja proslava Male Gospojine u Gračanici ostaće zapamćena po tome što je policija samoproglašenog Kosova zabranila da litija prođe oko manastira.

Nakon Svete arhijerejske liturgije, koju je služio Njegovo preosveštenstvo vladika Teodosije, litija je krenula, ali je policija izdala naloga da kretanje bude svedeno i okončano od glavne do sporedne manastirske kapije.

- Ne znam da li je ovo nesporazum ili iza ove zabrane stoje oni kojima smeta srpski narod, njegovi običaji i vjera - rekao je vladika Teodosije i izrazio žaljenje zbog uskraćivanja prava srpskim vjernicima da Malu Gospojinu proslave u skladu sa običajima i vjerovanjem.

Komentarišući zabranu služenja Svete liturgije u Hramu Hrista Spasa u Prištini u četvrtak, 15. septembra, vladika je naveo da je riječ o kršenju vjerske slobode.

- Nastavićemo da brinemo o Hramu Hrista Spasa u Prištini. Ne želimo sukobe, a najmanje politizaciju sukoba u vezi sa nečim što je naše pravo - istakao je vladika Teodosije.

Vladika je podsjetio da je zajedno sa monasima i grupom Srba tri dana čistio unutrašnjost i dvorište hrama.

- Niko nije podigao glas zbog zabrane. Nikome to nije smetalo, čak su se mnogi tome divili, ali kada smo pokazali odlučnost da se brinemo o našem hramu, onda je to nekome zasmetalo - rekao je vladika Teodosije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić iskoristio je današnji praznik da pozove Srbe na jedinstvo i ujedinjenje.

- Često smo zbog nesloge sami sebi bili veći neprijatelji od stvarnih spoljnih neprijatelja. Vrijeme je da naučimo lekcije iz prošlosti. Ovde na Kosmetu nema prostora za neslogu, ali ima prostora za mjerenje svačijeg rada i odgovornosti i zato još jednom odavde iz manastira Gračanica pozivam sve Srbe na jedinstvo - istakao je Đurić.

U porti manastira slomljen je slavski kolač u kojem se nalazio zlatnik - poklon banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

Dječak Milan Dimitrijević dobio je zlatnik i njemu će pripasti 350 evra.

Sredstva su obezbijedili kabinet predsjednika Republike Srpske i brojne javne i druge ustanove.

Istovremeno, predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov uručio je stipendije od po 400 evra djevojčicama Aleksandri Stanković i Nikoliji Maksimović iz Kosovske Kamenice, dok će stipendija naknadno biti predata Nemanji Pavloviću iz Zvečana.

- Zlatnik i stipendije samo su dio pomoći koju Odbor iz Banjaluke uz puno razumijevanje i pomoć građana Srpske šalje djeci na Kosovu i Metohiji - rekao je Arlov i najavio da će sljedeći zlatnik biti umiješen u slavski kolač o Petrovdanu sljedeće godine u Zvečanu.