latinica  ћирилица
21/09/2016 |  13:56 ⇒ 15:33 | Autor: SRNA

Košarac: Referendum odgovor na političke tendencije uperene protiv Srpske

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac pozvao je danas građane da u što većem broju izađu na referendum o Danu Republike, koji je najbolji mogući odgovor na političke tendencije uperene protiv Republike Srpske.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac kaže da je siguran da će svi predstavnici SNSD-a u institucijama BiH izaći na referendum i jasno reći "da", ne samo Danu Republike, nego i naporima institucija i političkog rukovodstva Srpske da se prestane sa omalovažavanjem interesa Republike, što je vidljivo kroz odluke Ustavnog i Suda BiH i političke aspiracije SDA da vrijeđa interese Republike Srpske koristeći mehanizme u Ustavnom sudu.

- Najbolji mogući odgovor na jednu takvu perfidnu politiku Bakira Izetbegovića, potpomognutu dijelom međunarodne zajednice, upravo je referendum - rekao je Košarac.

Komentarišući izjavu potpredsjednika NDP-a Zdravka Krsmanovića federalnim medijima u kojoj je pozivao SAD i međunarodnu zajednicu da kazne predsjednika Srpske Milorada Dodika zbog održavanja referenduma, Košarac je rekao da je "vidljivo da Krsmanović u izborima za načelnika opštine Foča očekuje bošnjačku podršku i da se iz tog razloga svrstao u politiku osporavanja referenduma".

- Krsmanovićev istup pokazuje slabost takozvanog Saveza za promjene. Očigledno je da, ne samo da su slabi u Sarajevu, na način da izvršavaju sve obaveze Bakira Izetbegovića, nego su slabi u smislu da prepoznaju potrebe interesa Republike Srpske da se zajedno okupimo oko referenduma, koji je važno pitanje - rekao je Košarac.

On smatra da je Krsmanović "možda i najhrabriji od niza slabića u Savezu za promjene, pa je javno rekao ono što svi misle".

- Treba pitati /predsjednike NDP-a/ Dragana Čavića i /SDS-a/ Mladena Bosića šta misle o tome. Nisam čuo Bosića da je pozvao članove SDS-a da izađu na referendum, da je pozvao građane Republike Srpske da izađu na referendum - istakao je Košarac.

On je naveo da u određenim lokalnim zajednicama članovi SDS-a ne participiraju u opštinskim komisijama za sprovođenje referenduma, a da ih ne vidi na terenu da vode kampanju.

- To dovoljno govori o tome da očigledno nisu pri potpunoj implementaciji odluka Narodne skupštine Republike Srpske. To govori o njihovoj slabosti, njihovoj potrebi da budu jako dobri momci u Sarajevu, da se ne zamjere Bakiru Izetbegoviću i SDA - napominje Košarac.