latinica  ћирилица
21/09/2016 |  15:28 ⇒ 15:30 | Autor: SRNA

Nove tužbe protiv "Folksvagena"

"Folksvagen" je suočen sa zahtjevima za odštetu u iznosu od 8,2 milijardi evra koje je podnijelo 1.400 njemačkih investitora u 750 novih tužbi, saopštio je regionalni sud u Braunšvajgu.
Folksvagen - Foto: RTRS
FolksvagenFoto: RTRS

Sud nedaleko od sjedišta kompanije u Volfsburgu saopštio je da su tužbe podnesene juče i da je angažovao dodatno osoblje da bi ih obradio.

Podnosioci tužbi su akcionari koji strahuju da je 18. septembar bio posljednji rok za ovu pravnu akciju. Na taj dan prošle godine u Americi je otkriveno da je "Folksvagen" godinama ugrađivao ilegalan softver u svoje dizelske motore da bi ispunio norme u vezi sa emisijama štetnih gasova.

"Folksvagen" je suočen sa tužbama širom svijeta zbog te afare, a kompanija je ranije izdvojila 16,2 milijarde evra za pokrivanje troškova tužbi.

Njemački automobilski gigant je priznao da je varao na testovima emisija štetnih gasova i ovog ljeta je pristao da u SAD isplati 10, 2 milijardi dolara na ime odštetnih zahtjeva u toj zemlji.

Kompanija odbija da dobrovoljno isplati odštete kupcima automobila sa spornim motorima u EU, pozivajući se na različite zakonske norme u Americi i Evropi.