latinica  ћирилица
21/09/2016 |  15:41 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

Petrovo- Znanjem do proizvodnje zdrave hrane

Poljoprivrednici u Srpskoj upoznati su sa integralnim načinom proizvodnje voća i povrća, ali ovaj način proizvodnje treba razvijati uz znanje poljoprivredne struku i nauku, poručeno je sa predavanja u Petrovu o najznačajnijim metodama integralne zaštite u proizvodnji voća i povrća.
Petrovo - Foto: Screenshot/YouTube
PetrovoFoto: Screenshot/YouTube

Milenko Stjepanović, iz Kakmuža, najveći je proizvođač povrća u zatvorenom prostoru na području opštine Petrovo. Na tržište, kako kaže, isporučuje samo zdrave proizvode.

U Poljoprivrednom zavodu Republike Srpske tvrde da u Srpskoj ima dovoljno znanja u proizvodnji zdrave hrane.

Direktor Poljoprivrednog zavoda Republike Srpske, Vojislav Trkulja, kaže da o značaju ove proizvodnja najbolje govori činjenica da je Evrpska unija kompletnu proizvodnju voća i povrća preorijentisala na integralnu proizvodnju.

Nadležni za kontrolu hrane i zaštitu životne sredine u resornom ministarstvu, Nebojša Trifković, rekao je da opština Petrovo raspolaže potencijalima koji pružaju velike mogućnosti za razvoj integralne proizvodnje.

Na Ozrenu ima mnogo nezagađenih, a neobrađenih poljoprivrednih površina. Uz znanje, koje su stekli na predavanju, poljoprivrednici su spremni za prelazak na integralnu poljoprivrednu proizvodnju.

Samo dvadesetak zainteresovanih poljoprivrednika koji su prisustvovali predavanju nije dovoljno da bi znanje o proizvodnji zdrave hrane stiglo do svih poljoprivrednika od kojih neki i nisu svjesni da nema loše zemlje, ali ima njenih loših domaćina, poručili su stručnjaci.