latinica  ћирилица
21/09/2016 |  16:25 ⇒ 22:31 | Autor: RTRS

Dodik: Ne spremamo se za nasilje, ali smo spremni da se branimo (VIDEO)

Ratna terminologija i prijetnje Srpskoj koje je izgovorio Sefer Halilović, ratni komandant tzv. Armije BiH, i danas su izazvala brojna reagovanja.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska ne želi rat niti o tome priča, ali da će se, ako to bude potrebno, braniti. Bošnjačkim političarima, kaže Dodik, nije prvi put da makar u priči zveckaju oružjem. 

Republika Srpska nikada nije spomenula rat, niti ga priželjkuje, kaže predsjednik Dodik, za razliku od bošnjačkih prvaka koji bez potrebe podižu tenzije. Dok Sefer Halilovića spominje nestanak Republike Srpske nakon referenduma, Dodik poručuje da takva namjera može završiti samo na jedan način – otcjepljenjem Srpske.

- Grdno se varaju ako misle da RS nije spremna i sposobna da se brani. RS ne poduzima nikakve akcije nasilja niti se priprema za rat, ali RS će da se brani. Kada bi to pokušali to bi bio definitivno put ka samostalnosti, naglasio je Dodik.

Da bošnjačka politika zvecka oružjem, zna i međunarodna zajednica, kaže Dodik, ali o tome ćute. Umjesto toga, referendum u Srpskoj svjesno se pogrešno interpretira kao pokušaj secesije, što, ističe , nije tačno.

- Prije nekoliko ili dva mjeseca kada je Bakir Izetbegović zapadne ambasadore u svom kabinetu upoznao sa naoružanjem Bošnjaka i kakvo je naoružanje u Srpskoj, što govori da ova Halilovićeva izjava nije slučajna, naglasio je predsjednik Dodik.

Histerija koja se stvara u Federaciji oko referenduma, kaže predsjednik Srpske , dio je strategije Bošnjaka da prikriju činjenicu da radikalni islam sve više jača u BiH. S tim je, dodaje, upoznat i austrijski ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc.

- Ova galama generala tzv Armije BiH Sefera Halilovića i Bakira Izetbegovića isključivo je vezana za prikrivanje vehabističkih grupa i njihovog djelovanja u BiH. Umjesto da se suoče sa problemom terorizma, koji je sve prisutniji u BIH, i da kažnjavaju one koji su bili na stranim ratištima, oni dižu tenzije napadajući Republiku Srpsku dok o problemu terorizma samo ćute, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske pozvao je da se strasti smire i da se svaki oblik međusobne borbe vodi političkim sredstvima, a ne oružjem. To je, kaže, jedino oružje koje Srpska koristi.

Uoči odlaska za Moskvu, predsjednik Dodik je u intervjuu za Sputnjik, rekao da "mi znamo da je stav Sefera Halilovića koji prijeti ratom stav svih u Sarajevu, ali, govorim hipotetički, ako se dese bilo kakvi pokreti te vrste mi smo istog trenutka izvan BiH".