latinica  ћирилица
21/09/2016 |  16:28 ⇒ 17:38 | Autor: RTRS

Prijedor- Godišnjice dvije brigade (VIDEO)

U Prijedoru je danas obilježena 25. godišnjica od formiranja 43. motorizovane i Pete kozarske brigade.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

U prisustvu predstavnika Boračke organizacije grada Prijedora, gradske uprave, boraca i članova porodica poginulih, danas su položeni vijenci na Centralni spomenik poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i u Spomen sobi u prijedorskoj kasarni "Žarko Zgonjanin". Prisutni su se podsjetili na značaj ovih brigada u odbrani Republike Srpske.

Dušanka Lukić kao medicinski radnik na ratištima je provela skoro pet godina, zajedno sa sinom i mužem, koji je tokom ratne stihije i preminuo. Kaže, svaki 21. septembar doživi veoma emotivno, jer se susretne sa saborcima, a tom prilikom obnave brojne uspomene, i lijepe i tužne.

Brojni pripadnici Pete kozarske i 43. motorizovane brigade svoj život ugradili su u temelje Republike Srpske.

Ratni vojni inavlid Vukašin Martić kaže da ne žali što je ostao invalid u ratu, ni što je četiri godine proveo po rovovima, nego što je ostao bez saboraca koji su dali život za slobodu.

Ove dvije brigade imale su važnu ulogu u borbama od zapadno-slavonskog ratišta do odbrane Prijedora. Na ovaj dan se svi bivši pripadnici brigada zajedno se druže i prisjete na taj, kako ističu, slavni put.

Prema riječima Zorana Predojevića, predsjednika Boračke organizacije grada Prijedora, u redovima te dvije brigade bilo je 17.200 boraca, od kojih je 761 pripadnik položio svoj život u odbrani Republike Srpske.

Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora, istakao je da je ovo svečanost za saborce koji se dugo nisu vidjeli i prilika da  razmijene mišljenja o aktelnim događanjima.

Za zasluge u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, Peta kozarska brigada nagrađena je Ordenom Nemanjića, dok joj je tokom cijelog ratnog puta 43. motorizovana brigada sbila oslonac.