latinica  ћирилица
21/09/2016 |  16:37 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

BL- Poliklinika će imati efikasnije grijanje (VIDEO)

Dom zdravlja u Banjaluci jedan je od 18 objekata u Srpskoj na kojem je počelo energetsko opremanje, za šta će biti izdvojeno više od 857.000 KM.
Poliklinika - Foto: RTRS
PoliklinikaFoto: RTRS

Obnova ovog objekta dio je projekta Energetska efikasnost u BiH, zahvaljujući kojem će se smanjiti potrošnja energenata i stvoriti bolji uslove za pacijente. Završetak radova očekuje se polovinom decembra ove godine.

Energetsko opremanje podrazumijevaće termičku izolaciju i izolaciju fasade, zamjenu krovne konstrukcije, stolarije, cirkulacionih pumpi koje su dotrajale, kao i ugradnju termostata na radijatorima.

- Proces rada biće nastavljen, bez obzira na ove radove, zbog čega molimo građane za malo strpljenja jer nakon okončanja radova svima će nam biti mnogo ugodnije - kaže Gordana Tešanović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka.

Kada je riječ o ekološkom aspektu, završetkom sanacije biće smanjena emisija ugljen-dioksida, što će omogućiti ovom objektu da bude u funkciji zaštite životne sredine. Najvažnije je da će troškovi biti smanjeni.

- Gubitak energije biće sveden na minimum i računamo uštede i do 50 odsto kada je riječ o materijalnim troškovima, kao i izdvajanja, kako ministarstva, tako i lokalne zajednice za normalno funkcionisanje ove zdravstvene ustanove - rekla je Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Prema riječima Ljiljane Ivančić, pomoćnika ministra zdravlja, doći će do smanjenja troškova javnih zdravstvenih ustanova, što će im omogućiti bolje funkcionisanje.

Objekat ove zdravstvene ustanove izgrađen je 1974. godine i od tada na njemu nije bilo bitnijih sanacionih radova.