latinica  ћирилица
21/09/2016 |  16:47 ⇒ 19:24 | Autor: RTRS

Aleksandrovac- Novi pogon Kableksa (VIDEO)

U Aleksandrovcu, kod Laktaša, otvoren je pogon firme Kableks, jednog od najvećih proizvođača kablovske konfekcije u Evropi.
Otvorena fabrika "Kableks" - Foto: RTRS
Otvorena fabrika "Kableks"Foto: RTRS

Slovenačka firma u BiH je od 2007. godine, a sada konačno ima svoje prostorije. Otvaranju pogona prisustvovao je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

Novih stotinu radnika zaposleno je u Kableksu od ove godine, a u novootvorenom pogonu radiće njih ukupno 250. Radnici ne kriju zadovoljstvo poslodavcem.

- Kableks je dobra grupacija zato što su međuljudski odnosi dobri i radnik se osjeća sigurno - kaže Dragana Aćimović.

Skoro sve što se proizvede u Kableksu izvozi se u Evropsku uniju. U narednih nekoliko mjeseci trebalo bi da bude zaposleno još 20 radnika, a u narednim godinama planiraju prožirenje.

Slovenački investitor zadovoljan je uslovima u Republici Srpskoj, a naročito, kako kažu, kadrovima koje zapošljava. Iz Srpske stižu obećanja da će pomoći da se svi potencijalni problemi prevaziđu.

- Јa sam veoma zadovoljan što su mi vlasnik i Uprava rekli da su imali veoma dobru saradnju sa lokalnim vlastima i da je Republika Srpska odlično mjesto za nove investicije - rekao je predsjednik Srpske.

Novi pogon ima kapacitet da primi 400 radnika, a investicija je koštala nekoliko miliona evra.

Direktor Boris Deelak kaže da će ukupna vrijednost sada biti skoro četiri miliona, a kada se obezbijedi konstantan izvoz proizvodnja bi mogla vrijediti i od 20 do 30 miliona evra.

Kableks u Sloveniji ima 700 zaposlenih, a osim u Srbiji i BiH, u inostranstvu su otvorili fabrike u Turskoj, Kini, Poljskoj i Njemačkoj, sa ukupno 2.000 radnika.