latinica  ћирилица
21/09/2016 |  17:06 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

I.Ilidža- Osnovnoj školi neophodna fiskulturna sala (VIDEO)

Osnovna škola "Petar Petrović Njegoš" Istočna Ilidža, sa 740 učenika, jedna je od malobrojnih u Republici Srpskoj, a jedina na području Sarajevsko-romanijske regije koja nema fiskulturnu salu.
Škola - Foto: RTRS
ŠkolaFoto: RTRS

Učenici nastavu iz fizičkog vaspitanja ljeti izvode u dvorištu škole ili na obližnjim zelenim površinama, a zimi u učionicama. Tako su osmoškolci ove škole stekli svjedočanstva bez adekvatnih uslova za nastavu fizičkog vaspitanja.

Učenica Milana Šekara kaže da su katastrofalni uslovi bez sale, jer nekada fizičko rade vani ili u učionicama koje su zagušljive i tijesne.

Učenik Vladan Kovačević ovo potvrđuje riječima da većina učenika ove škole ne zna ni kako izgleda fiskulturna sala.

Učenik Srđan Lučić kaže da još neko vrijeme mogu nastavu fizičkog da izvode u školskom dvorištu, ali s dolaskom zime biće mnogo teže i neuslovno u učionicama.

Roditelji tvrde da je zbog nedostatka fiskulturne nastave, sve veći broj učenika ove škole ima slabiju motoriku i  deformitete. Podsjećaju da su, tražeći pomoć, kucali na mnoga vrata, ali rješenja ni na vidiku.

Prema riječima Slađana Pecelja, predsjednika Savjeta roditelja OŠ "Petar Petrović Njegoš",  godinama nadležni obećavaju da če biti izgrađena fiskulturna sala, ali do toga još nije došlo.

Zdenka Perendija, direktorica OŠ "Petar Petrović Njegoš", podsjeća da nisu potrebna velika sredstva za izgradnju sale, oko 600.000 KM, kao i da već imaju kompletnu projektnu dokumentaciju.

Nadležni su poručili da se samo zajedničkim snagama može riješiti ovaj problem. Podsjećamo, nova zgrada OŠ "Petar Petrović Njegoš" zahvaljujući Vladi Republike Srpske, izgrađena je 2009. godine, a skoro svi njeni učenici i nastavnici su raseljena lica iz Sarajeva.