latinica  ћирилица
21/09/2016 |  17:19 ⇒ 22:36 | Autor: SRNA

Zavetnici: Poziv građanima da izađu na referendum (VIDEO)

Srpski sabor "Zavetnici" pozvao je sa sjednice osnivačkog odbora u Istočnom Sarajevu sve građane Republike Srpske sa pravom glasa da izađu na referendum o Danu Republike u nedjelju, 25. septembra, i da se na taj način odupru pritiscima koji žele da uruše temelje Srpske.
Istočno Sarajevo: Zavetnici - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo: ZavetniciFoto: SRNA

"Pozivamo sve građane da iskoriste svoje demokratsko pravo jer je referendum neposredni oblik demokratije. Referendum je i pravo građana Republike Srpske da se odupru svim pritiscima onih koji žele da uruše temelje Srpske i da se pokaže da demokratija ima jako uporište i u tradiciji srpskog naroda", rekla je član Predsjedništva ove organizacije Milica Đurđević.

Ona je pozdravila principijelu odluku Republike Srpske da se održi referendum ističući da će Srpski sabor "Zavetnici" 25. septembra pružiti logističku podršku kako bi ljudi koji žive u Srbiji mogli da ostvare svoje pravo glasanja.

"Od osnivanja `Zavetnici` imaju podršku u Repubici Srpskoj i brojne simpatizere i članove. To nas je podstaklo da krenemo i sa zvaničnim radom u Republici Srpskoj i nije nimalo slučajno što krećemo iz Srpskog Sarajeva i da pošaljemo važnu slobodarsku poruku jedinstva i zajedništva", rekla je Đurđevićeva.

Ona je naglasila da "Zavetnici" od prvog dana ne odvajaju Republiku Srpsku od Srbije jer smatraju da je riječ o dvije srpske države koje su geografski podijeljene rijekom Drinom, "ali zapravo dva plućna krila srpskog nacionalnog bića".

"To je i razlog što ćemo ovdje djelovati kao nacionalni pokret i podrška s ciljem očuvanja Republike Srpske i da narodu sa zapadne strane Drine u ovim vremenima izazova pružimo svu neophodnu podršku", rekla je ona.

Prema njenim riječima, građani u Republici Srpskoj u "Zavetnicima" vide nekompromitovanu nacionalnu ideju, istinsku patriotsku i državotvorni i suverenistički pokret koji je prepoznao geopolitičke promjene i neophodnost jedinstva Srbije i Republike Srpske.

"To je i razlog što su `Zavetnici` prvi u Srbiji izašli sa jasnim saopštenjem povodom prijetnji obojenim revolucijama Republici Srpskoj i u potpunosti raskrinkali mrežu nevladinih organizacija koja funkcioniše na ovim prostorima, a finansira iz fondacija sa Zapada", dodala je ona.

Ona je izrazila nadu da će Srpski sabor "Zavetnici" učestvovati u političkom životu sa glavnim zadatkom da pomogne opstanku Republike Srpske.

Srpski sabor "Zavetnici" je politička organizacija, zvanično formirana na Sretenje, 15. februara 2012. godine u toku okupljanja na barikadama na Kosovu i Metohiji i pružanja podrške srpskom narodu da odbrani svoja ognjišta.

Zbog okolnosti u kojima je pokret nastao odabrano je ime "Zavetnici", prema Kosovskom zavjetu, duhovnoj i istorijskoj vertikali srpskog naroda kroz vijekove, koju su slijedili najveći srpski vladari i umovi.

Grb i obilježje Srpskog sabora "Zavetnici" označava jedinstvo duhovne i svjetovne borbe za slobodu oličene u liku Bijelog anđela i srednjovjekovnog srpskog heroja i viteza Miloša Obilića. U središtu grba nalazi se štit iz perioda nemanjićke Srbije, kao simbol jake, dostojanstvene i slobodarske države.

RTRS i SRNA