latinica  ћирилица
21/09/2016 |  18:57 ⇒ 20:58 | Autor: TANЈUG

Sijarto: Novi gensek UN iz Centralne ili Istočne Evrope

Mađarska smatra da bi novi generalni sekretar Ujedinjenih nacija trebalo da bude iz Centralne ili Istočne Evrope, jer bi bio dobar poznavalac tog "ekstremno osjetljivog" regiona, izjavio je danas u Njujorku mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je podsjetio da Centralna ili Istočna Evropa nisu delegirale generalnog sekretara UN u posljednjih 70 godina.

Taj region je, prema njegovim riječima, "ekstremno osjetljiv" imajući u vidu rat u Ukrajini, izazove energetske bezbjednosti, tenzije na Zapadnom Balkanu, odnose između Rusije i EU, kao i izvjestan broj osjetljivih pitanja koja, kako se čini, "naši zapadni evropski ili transatlantski prijatelji možda ne shvataju u potpunosti".

"Zbog toga je od presudnog značaja da Ujedinjene nacije konačno dobiju generalnog sekretara iz ovog regiona", rekao je Sijarto agenciji MTI na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku.

Prema njegovim riječima, takav kandidat koji je svjestan problema u regionu i upoznat sa mišljenjem njegovih građana, mogao bi da doprinese poboljšanju situacije u centralnoj Evropi i ublažavanju konflikta i tenzija u toj oblasti.