latinica  ћирилица
21/09/2016 |  19:15 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

NSRS: Referendum se ne otkazuje (VIDEO)

Nema posebne sjednice Parlamenta Republike Srpske o povlačenju odluke o referendumu, zaključio je Kolegijum Narodne skupštine, nakon što je ovoj zakonodavnoj instituciji dostavljena odluka Ustavnog suda BiH, kojom se privremeno obustavlja skupštinska odluka o raspisivanju referenduma.
Kolegijum NSRS (arhiv) - Foto: SRNA
Kolegijum NSRS (arhiv)Foto: SRNA

Kolegijum Narodne skupštine zatražio je od Vlade Republike Srpske da u skupštinsku proceduru upiti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o praznicima Srpske. Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović ističe da bi poslanici o izmjenama ovog zakona trebalo da raspravljaju do kraja godine, a sve radi sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH o 9. januaru, Danu Republike.

Јoš 15. jula srpski poslanici u Narodnoj skupštini, svojim potpisom, zakazali su referendum o Danu Republike - 25. septembra. Odluku ne mijenjaju. Tačku na spekulacije o eventualnom otkazivanju, tri dana prije održavanja referenduma, stavio je skupštinski kolegijum. Najavljuju izmjene Zakona o praznicima i konstatuju da je u toku sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH. Predsjednik NSRS predočio je odluku o privremenoj mjeri Ustavnog suda BiH, ali i akt bez naslova.
Čubrilović je pojasnio da Kolegijum konstatuje i jedan dokument koji je dobio bez naslova.

- Mi smo ga nazvali zaključak, koji nema naslov - rekao je Čubrilović.

Tako Ustavni sud BiH dokumentom bez naziva želi da prekraja istorijsku činjenicu i mijenja rodni list Republike Srpske. Vjetar u leđa daje mu i potpredsjednik Narodne skupštine iz reda bošnjakog naroda Senad Bratić. Traži sprovođenje odluke i obustavljanje referenduma. Ako se, kaže, ipak desi, Bošnjake u Srpskoj poziva da ignorišu referendum. Bratić kaže da se Bošnjaci "ne mogu prepoznati" u 9. januaru.

Prećutkuje Bratić, kao i svi bošnjački političari, sve nesprovedene odluke Ustavnog suda. Nerado pričaju o nepoštovanju odluka u FBiH i to što su Srbi nekonstitutivan narod u četiri kantona.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić kaže da Ustavni sud radi po usvojenom protokolu - da su odluke obavezujuće samo za Republiku Srpsku. Stevandić je istakao da neće biti vanredne sjednice u NSRS, ni rasprave o povlačenju odluke o referendumu.

-  Referendum će biti 25. septembra, a 26. ćemo imati spuštene tenzije - ističe Stevandić.

Listići za izjašnjavanje, spiskovi, komisije - sve je spremno za 25. septembar. Potvrda stiže i od predsjednika Republike Milorada Dodika.

- Poručujem im da nećemo odustati i da će referendum biti održan. U nedjelju, 25. septembra, izaći ću da glasam u Laktašima, gdje je moje biračko mjesto, i pozivam sve građane Srpske da i oni izađu i glasaju - rekao je Dodik.

Predsjednik je novinarima prenio i utiske sa terena. Kaže, da je obilazeći Republiku Srpsku vidio da postoji plebiscitarna podrška referendumu i da građani od njega traže da se od referenduma ne odustaje.