latinica  ћирилица
21/09/2016 |  22:31 ⇒ 22/09/2016 | 07:27 | Autor: sputniknews.com

Dodik otputovao u Moskvu, sastanak sa Putinom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio će njegov sutrašnji susret sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom biti održan u okviru redovnih konsultacija, u sklopu kojih je ranije bilo razgovora o zajedničkoj obuci specijalizovanih jedinica za borbu protiv terorista i da u tom pogledu postoje želje za jačanje saradnje.
Milorad Dodik (foto: © Sputnik/ Radoje Pantović) -
Milorad Dodik (foto: © Sputnik/ Radoje Pantović)

Dodik je rekao za "Sputnjik" da je to uobičajena razmjena informacija, pokušaj animiranja novih privrednih subjekata u Rusiji koji su se pokazali kao veliki i značajan investitor u Republici Srpskoj.

"Naravno da ću predsjednika Putina, predsjednika zemlje koja je članica Savjeta za sprovođenje mira u BiH, zemlje koja je odigrala nesumnjivu ulogu u zaustavljanju rata na Balkanu i dala veliki doprinos miru, informisati o stanju u BiH i u tom pogledu o razvoju političke situacije onako kako je mi vidimo u Republici Srpskoj i u regionu", kaže predsjednik Srpske.

Dodik navodi da ga veoma zanimaju i pogledi koje Rusija ima na aktuelna pitanja koja su globalno važna, kao što je Istok, Sirija i neka druga područja.

"Sve se to reflektuje na nas i naravno želimo da ojačamo naše potencijale za saradnju protiv globalnog zla koje se zove terorizam, a kome su izložene gotovo sve zemlje svijeta. Republika Srpska ima izrazitu opasnost od radikalnih islamskih grupa koje se šire u Federaciji tamo gdje je bošnjačka muslimanska vlast pod kontrolom, a Republika Srpska nesumnjivo predstavlja metu takvih terorista", upozorio je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je sa ruskom stranom ranije bilo razgovora o tome da se zajedno obuče specijalizovane jedinice za borbu protiv terorista i da u tom pogledu postoje želje za jačanje saradnje.

On podsjeća da je uvijek sa predsjednikom Putinom razgovarao, a Rusija, kao ozbiljna zemlja, nikada nije u pitanje dovela međunarodno pravo, nije sporila Dejtonski sporazum i BiH.

"Oni se zalažu za poštovanje međunarodog prava i to je opštepoznato. Ovo je prilika da se zahvalim predsjedniku Ruske Federacije koji je odigrao veliku ulogu na sjednici Savjeta bezbjednosti UN kada je sramna inicijativa Velike Britanije bila na stolu kako bi se srpskom narodu dala etiketa da je genocidan. Imajući u vidu istoriju i da niko do sada na taj način nije kvalifikovan, Rusija je spriječila takvu odluku što je danas kapitalno istorijski važno", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li može da se desi da i Putin zatraži odgađanje referenduma o Danu Republike Srpske, Dodik je naglasio da to ne očekuje i da je referendum stvar koja se ne može zaustaviti.

"Pogotovo ne zbog izduvanih, lažnih veličina iz ratne opcije generala koji su činili ratne zločine koji sada ponovo prijete. Referendum se desio u međuvremenu, sastanak je dogovaran u julu kada sam bio u Sankt Peterburgu. Referendum je stvar koja je reakcija na akciju Bakira Izetbegovića koji je pokazao i dokazao da je Ustavni sud BiH pod njegovim patronatom i da samo izvršava njegove odluke", navodi Dodik.

On je dodao da će referendum zbog svega toga svakako biti tema razgovora sa Putinom.

"Neki koji ne vole Republiku Srpsku kažu da je referendum kršenje Dejtonskog sporazuma, što nije tačno. Mi smo se opredijelili za referendum da bi sprovodili odluku Ustavnog suda. Borba za Srpsku ne vodi se oružjem nego glasom", dodao je predsjednik Srpske.

Zapad funkcioniše tako što želi poslušnike, one koje sprovode njihove odluke, a Republika Srpska je, kako kaže, već pokazala da nije spremna na tako nešto.

On je ponovio da je Srpska spremna za partnerstvo i dijalog i da će nastaviti da brani svoj interes koji nije uperen protiv drugih, kao i da referendum nije o secesiji kako to drugi predstavljaju.

Dodik je zapitao - ako to mogu da imaju sve zemlje na svijetu zašto to ne mogu da imaju Srbi?

Odgovarajući na pitanje kako vidi 26. septembar, Dodik je rekao: "Slavićemo".

Govoreći o odluci Ustavnog suda da se referendum zabranjuje i odgovarajući na opasku je održavanje referenduma, ustvari, nepoštovanje odluku suda, što je krivično djelo, Dodik je istakao da je to sve stereotip koji nije tačan.

"Dakle, mi smo u namjeri da sprovedemo odluku suda prvo smatrali da je neophodno da sprovedemo referendum da vidimo šta narod misli. Kad narod kaže šta misli, a narod će reći da misli da je 9. januar nešto što moramo obilježavati, mi ćemo u funkciji sprovođenja odluke Ustavnog suda otići u parlament, i u parlamentu kreirati ono što Ustavni sud traži", dodao je Dodik.

On je rekao da sud traži i kaže da treba prilagoditi član 3b zakona o praznicima.

"U uslovima u kojima se Bošnjaci osjećaju nelagodno zato što je propisano da Dan Republike 9. januar bude neradni dan. Evo mi ćemo dozvoliti Bošnjacima u Republici Srpskoj da rade, niko im nije branio ni ranije", kaže Dodik.

A što se tiče 9. januara, piše u članu 3b, taj dan se, kako kaže Dodik, slavi kao Dan Republike.

"Evo mi ćemo promijeniti i time ispuniti odluku suda jer su tražili prilagođavanje i nisu nam ništa drugo rekli sem toga - mi ćemo staviti da 9. januar bude Dan državnosti Republike Srpske. Јer onda će to napraviti klackalicu, opet će se neko žaliti na to. Mi imamo nesumnjivo mnogo termina koji nam odgovaraju, kao što su samostalnost, nezavisnost, pa ćemo to koristiti", ističe predsjednik Srpske.

Dodik navodi da već 15 godina Republika Srpska ima namjeru u tom pogledu da brani svoja prava i braniće ih.

On pojašnjava da je riječ o tome da muslimani hoće ovom galamom da sakriju svoje terorističke potencijale koje ne uništavaju.

Dodik je podsjetio da je u Njujorku samo nekoliko dana ranije na marginama Generalne skupštine UN austrijski ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc sazvao ministre regiona i da je utvrdio da je pojačan teroristički potencijal i islamizacija, pogotovu u BiH, Albaniji i na Kosovu.

Dodik je pozitivno odgovorio na pitanje da Republika Srpska, u slučaju da je neko napadne, ima mogućnosti i sposobnosti da se vojno odbrani.

Odgovarajući na pitanje da li tu računa na Srbiju i Rusiju, Dodik je rekao: "Računam na svašta, računam prije svega na naš narod!"