latinica  ћирилица
22/09/2016 |  07:52 | Autor: TANЈUG

Vučić i Mogerini o evropskom putu Srbije

Predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini, sa kojom je razgovarao o evropskom putu, ekonomskoj i političkoj situaciji u Srbiji, ali i odnosima u regionu Zapadnog Balkana.
Vučić i Mogerini (arhiv) - Foto: TANЈUG
Vučić i Mogerini (arhiv)Foto: TANЈUG

Vučić je istakao da je situacija u regionu složena i da predstavlja ozbiljan problem za ubrzani ekonomski razvoj, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

On je pozvao Evropsku uniju da odlučno podrži put evropskih integracija Srbije i zemalja regiona Zapadnog Balkana.

Visoka predstavnica Federika Mogerini je rekla da Evropska unija podržava Srbiju na njenom evropskom putu i naglasila da je nastavak političkih i ekonomskih reformi u Srbiji ključ za njen dalji napredak i približavanje evropskoj porodici naroda, navodi se u saopštenju.

Vučić se sastao i sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, kao i sa premijerom Mauricijusa Anerudom DŽugnautom.

Vučić boravi u posjeti SAD, gdje će narednih dana imati brojne bilateralne susrete, kao i obraćanje na Generalnoj debati 71. Generalne skupštine UN.

U Njujorku je u utorak otvorena generalna debata na 71. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na temu "Ciljevi održivog razvoja - globalni napori u cilju transformacije svijeta".

Vučić će tokom zasjedanja, koje traje do 26. septembra, učestvovati na brojnim skupovima i to će biti prilika da se predstave stavovi Srbije u vezi sa ključnim pitanjima od međunarodnog značaja.

U delegaciji koju predvoji Vučić je i šef diplomatije Ivica Dačić.