latinica  ћирилица
22/09/2016 |  09:36 ⇒ 14:43 | Autor: Glas Srpske

Ivancov: Spor o Danu Republike vještački pretvoren u krizu

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov smatra da je spor o Danu Republike Srpske vještački i da je, iz političkih razloga, pretvoren u duboku krizu u BiH.
Petar Ivancov - Foto: RTRS
Petar IvancovFoto: RTRS

"Ako je Republika Srpska 20 godina slavila svoj rođendan i u jednom trenutku se donosi odluka da to više ne može da radi, očigledno je da se to dešava iz političkih razloga", rekao je Ivancov za "Glas Srpske".

On je podsjetio da je ovo razlog zbog kojeg se Ruska Federacija nije pridružila izjavi ambasadora Savjeta za primjenu mira /PIK/ i naveo da ova zemlja polazi od toga da bi trebalo razjasniti razlog zbog kojeg je izazvana "tolika bura i toliko konflikata".

"Ovo se može rješavati samo dijalogom strana i kompromisom, koji ne može da se traži samo od Banjaluke", istakao je ruski diplomata.

Ivancov kaže da ne vidi problem u trenutnoj situaciji jer je stanovnicima Republike Srpske na referendumu predloženo samo da odgovore da li je 9. januar njihov nacionalni praznik i da li hoće da to bude i ubuduće.

On je podsjetio da je rukovodstvo Srpske navelo da će, nakon referenduma i dobijanja mišljenja građana, potražiti način na koji će sprovesti odluku Ustavnog suda BiH.

"Postoji nekoliko mogućnosti za rješavanje ovog pitanja i ne vidim u čemu je problem", istakao je Ivancov.

On kaže da ne vidi razlog za sukob, niti kršenje Dejtonskog sporazuma koje bi moglo isprovocirati rat i ističe da se iz izjava ambasadora PIK-a, kojima se Ruska Federacija nije pridružila, vidi da ni tamo nema riječi o ovome.

"Ustavni sud BiH trebalo bi da radi svoj posao isključivo u okviru zakona i da obezbjeđuje ispunjavanje zakonskih propisa. Nijedan sud i nijedna sudska ili bilo koja institucija ne može da vodi aktivnosti, ne uzimajući u obzir trenutnu unutrašnju političku situaciju u zemlji", napomenuo je Ivancov.

Komentarišući sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, Ivancov je rekao da je posjeta, koja počinje danas, dogovorena mnogo ranije, kada nije bilo oštrih diskusija i razgovora o referendumu.

"Cilj posjete je nastavak kontinuirane saradnje i stalnog dijaloga predsjednika Ruske Federacije i predsjednika Republike Srpske", naglasio je Ivancov.

On je dodao da bi teme sastanka trebalo da budu kao i ranije - ekonomska i trgovinska saradnja.

"Uvjeren sam da će Dodik upoznati Putina sa trenutnom unutrašnjopolitičkom situacijim u BiH i da će biti razgovora i o situaciji u regionu", kaže Ivancov.