latinica  ћирилица
22/09/2016 |  09:57 ⇒ 13:29 | Autor: RTRS

Pripreme za referendum teku po planu (VIDEO)

Gradska Komisija za sprovođenje republičkog referenduma Banjaluka obavlja prema planu pripreme za izjašnjavanje građana Banjaluke na republičkom referendumu.
Srpska te treba - Foto: RTRS
Srpska te trebaFoto: RTRS

Predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma u Banjaluci, Ostoja Kremenović rekao je obezbjeđeno 267 glasačkih mjesta, gdje će građani moći da se izjasne o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

Kremenović je dodao da je formirano 267 glasačkih odbora i četiri mobilna tima koja su zadužena za građane koji će se izjašnjavati iz svojih domova.

Kremenović je naveo da još nije definisan tačan broj građana koji će se izjašnjavati o referendumskom pitanju, a Komisiji će blagovremeno od Republičke komisije za sprovođenje referenduma biti dostavljen izvod iz biračkog spiska.

- Svi učesnici u postupku priprema za sprovođenje referenduma na području grada, a naročito članovi i predsjednici glasačkih odbora i Gradska uprava Grada Banjaluka, pružaju podršku Komisiji i uspješno izvršavaju svoje zadatke što obećava da će se referendum na području grada provesti bez problema – zaključio je Kremenović.

I u Tesliću sve pripreme za referendum teku prema planu. U Opštinskoj komisiji za sprovođenje referenduma kažu da sve teče prema planu, da svi koji učestvuju u sprovođenju referenduma poštuju zaključak Vlade i sa svojim resursima izlaze u susret kako bi referendum protekao bez problema. Predsjednik Opštinske komisije za sprovođenje referenduma Danijel Popović rekao je da pravo na izjašnjavanje imaju 43.393 građanina, koji će to moći da učine na 43 glasačka mjesta, te dodao da je materijal dopremljen i organizovani odbori.

Na području grada Doboja i opštine Stanari sve je spremno za izjašnjavanje građana u nedjelju, 25. septembra, na referendumu o Danu Republike. Predsjednik Gradske komisije za sprovođenje referenduma u Doboju Danijel Јošić rekao je da pravo na izjašnjavanje ima 63.900 građana, koji će to moći da učine na 67 glasačkih mjesta. Јošić kaže da je referendumski materijal dopremljen i da su organizovani referendumski odbori.

Predsjednik Opštinske komisije za sprovođenje referenduma u Stanarima Dijana Smiljanić Đekić navela je da pravo na izjašnjavanje ima 7.684 građana, koji će to moći da učine na 15 glasačkih mjesta, dodajući da je takođe materijal dopremljen i organizovani odbori.

Komisija za sprovođenje referenduma o Danu Republike u Novom Gradu obavila je sve aktivnosti u zadatim rokovima, a građani će se izjašnjavati na 52 glasačka mjesta. Mještani Ahmetovaca i Grabašnice, umjesto u osnovnoj školi gdje je neuslovan prostor, izjašnjavaće se u društvenom domu Lazića brdo, saopšteno je iz Opštinske komisije za sprovođenje referenduma.

Na području opštine Petrovac sve je spremno za održavanje referenduma o Danu Republike na kojem pravo na izjašnjavanje ima 1.084 lica, izjavio je predsjednik Opštinske komisije za sprovođenje referenduma Novo Pećanac. Prema njegovim riječima, glasanje će biti obavljeno u Osnovnoj školi u Driniću na dva glasačka mjesta, od kojih će na jednom glasati 429, a na drugom 655 lica.

Predsjednik Opštinske komisije za sprovođenje referenduma u Istočnom Drvaru Miloš Bajić rekao je da će se u ovoj opštini na referndumu 166 lica izjasniti na jednom glasačkom mjestu.

Izvor:RTRS, Srna