latinica  ћирилица
22/09/2016 |  10:03 ⇒ 12:57 | Autor: RTRS

Muzej "Stara Hercegovina" obilježio jubilej brojnim sadržajima (FOTO/VIDEO)

Muzej "Stara Hercegovina" u Foči sa četiri stalne postavke, jedina je muzejska ustanova u Gornjem Podrinju u kojoj se čuva raskošno kulturno-istorijsko nasljeđe.
Muzej "Stara Hercegovina" - Foto: RTRS
Muzej "Stara Hercegovina"Foto: RTRS

Značajan jubilej – šezdeset godina postojanja, Muzej je obilježio brojnim sadržajima, ali i rekonstrukcijom zgrade. Od ove godine bilježe i dobru saradnju sa sugrađanima koji im daruju dokumente i predmete iz porodičnih zbirki, koji će kroz izložbene postavke biti dostupni posjetiocima.

Sedamdeset devetogodišnji Milosav Maksimović jedan je od desetina Fočaka koji je podržao akciju Muzeja “Stara Herecegovina“ u prikupljanju starih fotografija, dokumenata i predmeta koji svjedoče o prošlosti ovog kraja. Pored fotografija, uskoro će darovati i neke od predmeta iz porodične zbirke.

Foto: RTRS

"Od 45 godina pa na ovamo su fotografije ja sam odvojio i donio da ih koriste", kaže Milosav Maksimović.

Muzej je prošle godine započeo rekonstrukciju zgrade – zamijenjeni su stari dotrajali krov, fasada i dio prozora. U ovaj posao uz podršku Savjeta ministara BiH i opštine Foča, utrošeno je 55.000 maraka.

 Foto: RTRS

 "Sada nam je prošao još jedan projekat od Ministarstva civilnih poslova još 12.000 maraka da ćemo sa njima uspjeti da završimo ostatak stolarije na zgradi tako da je zgrada dobila novi izgled taman kada obilježćavamo 60 godina postojanja što nam je najljepši poklon",Branka Dragičević direktorka Muzeja “Stara Hercegovina“ Foča.

Iz Muzeja u Foči najavlju nove izložbe pored četiri stalne postavke – Stotinu deset dana Fočanske republike, etnografske i postavke “Foča u prošlosti“ i Spomen sobe iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.